În familia mea nu se obișnuia să ne facem cadouri prea des. Astfel de gesturi erau pentru aniversări, de cele mai multe ori pentru cele ale copiilor, iar atunci lucrurile se desfășurau într-un mod destul de practic: “uite suma x ca să îți cumperi tu ce vrei!” . Nu aveam parte de surprize, dar bucuria era mare și așa.
Ca orice copil, primele cadouri pe care le-am pregătit au fost pentru mama de 8 Martie. Îmi amintesc de felicitările cu ghiocei, pe care le confecţionam împreună cu învățătoarea. Apoi, prin clasa a șasea i-am cumpărat primul cadou, un set de căni. Erau haioase, primăvăratice, cu imagini inspirate din natură, cu bursuci şi căprioare. Porţelanul lor era mai alb şi mai finuţ decât ce aveam noi prin bucătărie. Cred că i-au plăcut şi ei, dar nu s-a îndurat să le folosească. Până de curând le-a ținut în vitrină, de bune. Acum le-a scos la înaintare. Îmi sunt dragi şi mie şi recunosc că mă trec toate transpirațiile de fiecare dată când le văd în mână celor mici. La câţiva ani distanţă, tot de Ziua Mamei, i-am oferit o icoană cu ceas atașat. O chinezărie, nu ceva sofisticat. Acum e decolorată, ceasul nu mai funcționează de mult, dar mama o ţine agăţată pe perete în continuare. 🙂
Îmi dau seama că am păstrat afinitatea pentru partea practică a cadourilor pe care le aleg pentru familia mea, pentru persoanele dragi sau pentru oamenii pe care îi apreciez. De multe ori îmi ia o veşnicie să mă hotărăsc. Cântăresc şi analizez de nenumărate ori. Îmi doresc mult ca acel cadou să i se potrivească, să îi fie de folos destinatarului, sau măcar să îi fie pe plac, să aduc un zâmbet pe buzele cuiva prin gestul meu. De când am descoperit handmade-ul, arta de a dărui mi-a devenit mai accesibilă. Îmi este mult mai uşor acum să mă decid, pentru că încă de la început am în minte o serie de opţiuni. Mi se pare că bucuria gestului meu este dublată de energia făuritorului, care are drag şi pasiune pentru creaţia sa. Pur şi simplu, un cadou nu este doar cumpărat pentru o persoană, el se materializează special pentru ea!
Am prieteni care se minunează de ideile mele de cadou. Mă întreabă unde le găsesc. Uneori mă ia prin surprindere întrebarea lor, pentru că ele fac parte din normalitatea mea acum. Dar îmi dau seama că nu toată lumea cunoaşte această alternativă. De aceea am ales să scriu acest articol, care sper să ajungă în timp util acolo unde trebuie. Sunt poveşti cu şi despre oamenii pe care eu i-am cunoscut în ultimul an şi jumătate şi care m-au încăntat cu minunăţiile lor. Cu unii am colaborat deja, cu alţii urmează…Luaţi de vă minunaţi şi voi!
1. Bombonelele Monicăi Rădulescu mi-au atras privirea anul trecut la petrecerea aniversară a Ioanei (aka Prinţesa Urbană). Nu ai cum să nu le observi. Sunt genul de bijuterie statement, care îţi înseninează o zi mohorâtă, îţi îndulcesc apariţia sau îţi alungă pofta de dulce dacă eşti la dietă. Iată ce spune creatoarea lor:
BonBons by Monica Radulescu sunt colierele “bomboane” create din dor de copilărie şi poftă de dulce. BonBons sunt mai mult decât nişte simple accesorii. Ele spun o poveste şi pot “îndulci” orice ţinută, indiferent de stilul vestimentar adoptat.
Vă puteţi îndulci şi voi privirile sau ţinutele, ale voastre, ale unei prietene, mame, soţii pe pagina ei de Facebook BonBons by Monica Rădulescu.
2. De Cadouri Pictate mă leagă o amintire foarte dragă mie, prima aniversare a fetiţei mele. Outfit-ul sărbătoritei a fost completat cu un body pictat manual şi personalizat cu numele ei special. Anul acesta mărţişoarele Andreei o să îl ajute pe soţul meu să vestească primăvara (sper că nu a fost pe recepţie nici o colegă şi nu am deconspirat surpriza 🙂 ). Iată de ce revin eu de fiecare dată şi de ce am încredere în talentul ei:
Fiecare dintre noi este unic şi aşa ar trebui să fie şi cadourile pe care le primim sau pe care le dăruim: create special pentru cei dragi nouă. Aici, în atelierul Cadouri Pictate am înţeles această necesitate şi pictăm cu mult drag poveşti despre şi pentru oameni. Atenţia la detalii, surprinderea cât mai fidelă a pasiunilor şi dorinţelor celui care primeşte cadoul, unicitatea şi dragostea de frumos şi de oameni sunt cele care ne definesc.
3. Valeria este una dintre persoanele talentate pe care le-am cunoscut de curând. Cu ea s-a întâmplat invers, întâi am descoperit persoana, apoi şi lucrurile pe care le crează. Am impresia că o descopăr în continuu, are atătea de oferit, este un om cald şi iubitor de frumos, o mamă implicată, care încearcă să împărtăşească şi cu cei din jur o parte din pasiunea ei. Puteţi face şi voi cunoştinţă cu ea pe pagina de Facebook Atelierul Alexandra. Dar până atunci, vă las în compania mărturiei ei, dar şi a creaţiilor, pe care le meştereşte împreună cu fiica ei.
Când Alexandra avea patru ani, ne-a venit o idee: să dăruim mărțișoare create de noi, din lut, considerând că astfel vor avea o valoare mult mai mare decât cele cumpărate. De atunci nu ne-am mai oprit din meșterit, testând mereu tehnici și materiale noi: colaj, mozaic, tehnica șervețelului, desen, pictură, aranjamente de semințe pe sac, mini-prințese/flori/diverse figurine din mărgele, brățări, pandantive și multe altele. În timp, am evoluat și ne-am extins activitățile. Am organizat mai multe târguri de caritate și am dăruit sumele strânse unor copii defavorizați.
Mai târziu, în 2012, am început să lucrez cu copiii de la After School-ul Alexandrei, apoi și cu colegii de clasă ai acesteia, creând astfel o tradiție: clasa de germană matern din liceu care organizează târguri de caritate la școală cu diverse ocazii. Am lucrat cu copii de la un an până la clasa a șaptea, dar și cu persoane adulte, inclusiv de vârsta a treia. Am făcut lucru manual cu clasa Alexandrei, am lucrat în cadrul programului Școala Altfel, am organizat diverse evenimente la școală/After School: târguri de Mărțișor, Paște, Crăciun, am participat la organizarea de petreceri cu copii și am coordonat și diverse ateliere în cadrul acestora, etc…Îmi place mai ales să lucrez cu copiii, acest lucru mă face fericită! În general merg foarte mult pe intuiție și nu rareori ma repliez pe ceea ce îmi transmit ei în cursul întâlnirilor.
Pentru că nouă ne pasă de viitorul mediului, reciclăm diverse materiale, gândindu-ne bine înainte de a arunca ceva. Ne inspirăm foarte mult din natură și observăm lucrurile frumoase din jurul nostru, iar produsele noastre sunt unice și poartă amprenta Atelierului.
Motto-ul nostru: Locul în care dăm frâu liber imaginației
4. Brăţările colorate de pe Iza Bracelet Boutique m-au cucerit încă din primăvara anului trecut. Noi studiem îndeaproape posibilitatea de a ne comanda un set complementar. Preferatele mele sunt cele cu nod marinăresc, dar găsiţi o gamă variată de modele, materiale şi combinaţii de culori. Nicoleta ne povesteşte cum a început această călătorie şi unde îşi doreşte să ajungă:
Pagina a fost creată din dragoste pentru fetiţa mea, Izabela. Dintotdeauna mi-a plăcut să văd cum mâinile mele pot crea lucruri utile, însă, cel mai mult m-am axat pe bijuterii. Cu asta am început când eram mai tânără, am luat o pauza, apoi venirea Izabelei mi-a reaprins dorinta de a crea accesorii. Fiind fată, vreau să-i creez o mică afacere, şi în timp, când va mai creşte, să mă ajute să sporim producţia.
5. Ina Noileanu este olteancă, la fel ca mine, dar ne-am cunoscut la începutul acestui an aici, în Bucureşti. Deşi are un băiat aproape de vârsta mea, este un spirit foarte tânăr, debordează de vitalitate şi este o femeie frumoasă cu totul. Nu ai cum să nu te încarci cu optimism şi energie de la ea. Îi place să mărgelească şi îndrăzneşte să se descopere prin poezie şi ale ei Şoapte Urbane.
Marţişoresc cu pasiune şi îndemânare şi sunt îndrăgostită de micuţele mărgele de nisip. Fiecare mărţişor are un nume, un simbol şi o poveste pe care o sopteşte la reverul celei care îl poartă.
Dintr-un gând
Şi un dor de ducă,
Dulcea luna, cea naucă,
Ne trimite suav dar
Floarea de mărgăritar
Bucheţele colorate,
Iată, stau îmbujorate,
Cu sfială şi mult dor,
Mărţiişoru-i călător.
Primăvara stă în prag,
Dăruieşte-mă cu drag
Luminos şi vesel tare,
Stă norocul în cărare,
Iată-l mândru şi voios,
Să vă fie de folos!
Sunt suavâ la rever,
Caut chipeş cavaler,
Să mă dăruiască,
Mândra să-i zâmbească!
6. Îmi plac florile, dar nu şi cele tăiate. Nu pentru că nu ar fi frumoase, ci pentru că se ofilesc repede şi nu te poţi bucura de frumuseţea lor prea mult timp. De aceea m-am bucurat când am descoperit ideea Biancăi de la Flori Presate cu Lipici de a le prelungi viaţa. Florile uscate şi presate pot fi frumoase şi pot însufleţi (culmea, nu? 🙂 ) o pereche de cercei, un pandantiv, o broşă, o pereche de butoni, un semn de carte, o felicitare sau pot da viaţă unui tablou.
Flori presate cu lipici împărtăşește frumuseţea florilor sub altă formă decât proaspătă. De la primul tablou cu flori presate (vază, aranjament, nume scris cu flori presate), am trecut prin semne de carte de hârtie și felicitări, folosind tehnica Oshibana. Apoi am încercat rășină și am creat bijuterii (pandantive, inele, cercei, broșe, brățări), butoni și semne de carte metalice. Toate cu flori presate. Sunt nenumărate moduri în care poți să oferi o floare, iar Flori presate cu lipici încă le descoperă. Pentru Mărțișor am creat mărțișoare, felicitări și broșe cu flori presate, toate însoțite de șnurul alb-roșu.
7. Pe Marta o cunoşteam de ceva timp din online prin intermediul picturilor ei pe articole vestimentare. De curând am întâlnit-o şi în offline. Pe lângă pictură, se joacă şi cu alte tehnici de înfrumuseţare a obiectelor, pentru că îi place să aducă un strop de culoare şi în viaţa altora. Cred că avem ceva în comun: maternitatea ne-a ajutat să ne redescoperim şi ne-a oferit încrederea necesară.
Aş vrea sa pot să transmit prin pictură, prin decoraţiunile şi tricourile pe care le pictez, toată bucuria şi culoarea lumii în care trăiesc de când am cei doi copii. Cu ajutorul lor am descoperit bucuria de a te murdări cu folos. Prin pictura sau tehnica şerveţelului creez obiecte de decor sau obiecte vestimentare ce poartă în spatele lor o poveste, un mesaj.
8. Ioanei îi place să spună poveşti cu bijuteriile ei. Pe noi ne leagă o poveste foarte drăguţă, o coincidenţă frumoasă. Ne-am întâlnit prima dată la un târg de Crăciun, la care participam amândouă. Am stat de vorbă ca între mămici, am schimbat impresii şi idei. A fost unul din oamenii frumoşi pe care i-am cunoscut acolo. La două zile apoi, ridicam de la poştă cadoul meu de la un Secret Santa organizat în comunitatea Work at Home Moms. Ca să fiu şi mai explicită, comunitatea număra mii de membrii şi la vremea aceea, imposibil să ne cunoaştem între noi. Când mi-am deschis cadoul, am fost foarte încântata de ce am găsit înăuntru, părea pregătit de o prietenă apropiată, care mă cunoştea extrem de bine. Nu mică mi-a fost mirarea când mi-am dat seama că eu îmi întâlnisem Moşul Secret, înainte ca el să ajungă la mine prin cadoul lui. Întâmplarea ne-a amuzat pe amândouă. De atunci urmăresc cu încântare şi admiraţie fiecare creaţie a Ioanei. Iată secretul ei:
IbyIoana înseamnă o fărâmă din inima meu, este evadarea într-o lume plină de culoare şi frumos. Vă invit să descoperiţi accesoriile cu suflet – Ibyioana heart-made jewelry.
9. Istoriato – The Alchemy Of Dreams este o oază de frumos şi culoare, un proiect prin care Elena îşi propune să aducă arta cât mai aproape de sufletul nostru. Ea ne răsfaţă cu tot felul de obiecte pictate manual, iar anul acesta ne îmbie cu mărţişoare din porţelan, modelate şi pictate manual cu inserţii de aur, platină sau sidef, arse la 1200 de grade . Despre Istoriato- The alchemy of Dreams în proriile-i cuvinte:
Reprezintă proiectul meu de suflet, modul meu de a face arta accesibilă, de a o aduce în zona funcţionalului.
Iar din colaborarea cu AleMar-Bijoux au ieşit minunăţiile acestea de broşe:
10. Nu se poate să nu observi că Nicoleta a picurat suflet, dăruire, vise şi multă muncă în proiectul ei, Fuioru Fermecat, care a luat naştere după ce a adus-o pe lume pe fetiţa ei şi pe care le creşte frumos împreună. Este pasionată de folclor şi încearcă să îl aducă în actualitate în multe dintre creaţiile ei.
Acum, după ce am pus pe hârtie aceste rânduri, realizez câţi oameni talentaţi am cunoscut. Sper ca handmade-ul să ajungă să fie apreciat aşa cum merită, să fie o opţiune originală pentru cât mai multe persoane. Nu toate articolele sunt perfecte, dar în această imperfecţiune stă frumuseţea lor. Aceşti oameni au nevoie de noi să continue să creeze şi să ne încânte privirile, să ne trimită puţin din lumea lor creativă şi colorată. O primăvară frumoasă tuturor!
Multumesc frumos, Denisa!
Cu mare drag! Am pus în cuvinte ceea ce mi-a inspirat mie fiecare persoană în parte. :)