Londra nu-i o destinaţie ieftină. Ba mie mi s-a părut chiar destul de scumpă. Doar pentru cazare, transport şi mâncare e nevoie să îţi pui deoparte o sumă frumuşică. Când am început documentarea despre ce se poate vizita în Londra cu un buget mediu, am găsit această informaţie despre intrarea gratuită la muzee. Mie nu prea mi-a venit să cred până nu am ajuns la faţa locului. Bine, intrarea este liberă, dar ţi se sugerează o donaţie de minim 5 lire. Şi tot este puţin pentru ceea ce ai ocazia să vizitezi.
Cu facilitatea aceasta, cea mai mare parte a bugetului de călătorie nu s-a dus pe intrări la obiectivele turistice. Dar nici nu am avut curiozitatea să admirăm Londra din London Eye, spre exemplu. Am preferat să o admirăm de jos, la pas pe străduţe sau bulevarde mai mari. Atât cât ne-au ţinut picioarele şi nu ne-a răzbit frigul. Nici nu cred că am fi avut când, pentru că majoritatea timpului l-am investit în vizitarea muzeeelor.
5 muzee din Londra pe care le poți vizita gratuit:
1. Natural History Museum (deshis în fiecare zi 10-17.50, ultima intrare în muzeu la 17.30) este primul muzeu pe care l-am vizitat şi cred că a rămas preferatul meu. Este destul de mare şi este împărţit pe 4 zone: Orange, Blue,Green, Red. În funcţie de interese, îţi poţi planifica vizita. Dar noi ne-am lăcomit şi am vrut să îl vedem aproape pe tot deodată. Cel mai mult cred că m-a marcat Red Zone cu informaţii despre evoluţia Pământului. Tot aici se găseşte şi o simulare de cutremur, destul de înfricoşătoare ni s-a părut nouă.
Pentru copii sigur ar fi interesantă partea destinată dinozaurilor. Dino Park-ul nostru este bebeluş pe lângă ce poţi să afli, să vezi şi să explorezi la Natural History Museum.
2. British Museum (program de vizitare 10-17.30, vineri până la 20.30) este primul muzeu naţional public din lume. A fost înfiinţat în anul 1753 şi este unul dintre cele mai mari şi mai vechi muzee ale lumii. Încă de la început a permis intrarea liberă pentru persoanele curioase şi studioase. Şi aici ai nevoie de o zi dedicată. Muzeul are 94 de galerii iar exponatele sunt grupate pe diverse tematici: Grecia Antică şi Roma, Africa, Asia, America, Europa, Orientul Mijlociu şi Egiptul Antic. Noi am mers dimineaţa şi l-am găsit destul de aglomerat. Nici nu mă miră, având în vedere că este cel mai vizitat muzeu al Londrei (6.000.000 vizitatori/an). Mi-ar fi plăcut să poposesc mai mult cu privirea asupra mumiilor egiptene, dar nu prea era loc. Abia am putut să strabatem încăperea.
3. National Gallery (program de vizitare 10.00-18.00, vineri până la ora 21.00) este situat în Piaţa Trafalgar şi nu ar trebui să îl ratezi dacă vrei să vezi pe viu o pictură a lui Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Picasso, Monet sau Van Gogh. Instituţia găzduieşte capodopere din secolul al XIII-lea până în primii ani ai secolului XX. Poţi arunca o privire aici ca să îţi faci o idee. Cel mai mult, mie mi-au plăcut pictorii italieni renascentişti. Unele picturi îţi tăiau răsuflarea, atât de reale păreau.
4. Museum of Science este situat lângă Natural History Museum şi chiar dacă nu este la fel de mare, tot ai nevoie de câteva ore să îl explorezi. Eu l-am pus pe listă mai mult pentru el, dar nici mie nu mi-a displăcut. M-a fascinat să fiu atât de aproape de modulul de comandă al astronavei Apollo 10 care a ajuns pe Lună în anul 1969, să trag cu ochiul în atelierul de lucru al lui James Watt, să aflu cum comunicau oamenii înainte şi cum au apărut sateliţii. Este un muzeu pe care pasionaţii de tehnică şi ştiinţă nu ar trebui să îl rateze.
5. V&A Museum of Childhood este muzeul în care vă puteți reîntâlni cu perioada copilăriei sau măcar cu o parte din jucăriile din acea perioadă. Dar nu numai. Aveţi ocazia să vă faceţi o imagine despre cum arătau jucăriile cu mult timp înainte să vă naşteţi voi. Şi nu erau rele deloc, ba dimpotrivă… Care dintrecele de mai jos vă trezesc amintiri?
Majoritatea muzeelor au restaurante şi cafenele. Nu vă faceţi griji dacă nu reuşiţi să vă luaţi micul dejun dimineaţa sau nu vreţi să părăsiţi incinta pentru prânz. Intrarea este liberă, dar există şi expoziţii pentru care e nevoie să plătiţi o taxă. Oricum ar fi, muzeele sunt un mod foarte plăcut de a petrece timpul în Londra şi de a te ţine la adăpost de ploaie.
Dacă v-a fost de folos lista nostră cu cele 5 muzee din Londra pe care le puteţi vizita gratuit, mi-ar plăcea să aud veşti şi de la voi. Despre întreaga noastră experienţă în capitala Angliei am scris aici.
Dacă ţi-a plăcut articolul pe care tocmai l-ai citit şi ai vrea să prinzi de veste imediat ce se publică următorul, te invit să urmăreşti şi pagina de Facebook a blogului.
Comments