De 3 luni la noi în casă se mănâncă fără gluten. Dar acesta nu este marele bau-bau din farfuria noastră, ci tot ce derivă din grâu, secară sau porumb. Să găsim ceva care să le împace pe amândouă, este chiar misiune imposibilă uneori. Pentru că majoritatea produselor fără gluten sunt cu amidon de porumb. Și totuși, am avut norocul să găsim acest mix de făină pe care să îl folosim la orice înseamnă produs de panificație.
La sfârșitul săptămânii trecute, Albert a avut de pregătit pentru școală o prăjitură cu dovleac în cinstea bogatei toamne. Am profitat de ocazie ca să mai încerc adaptarea unei rețete clasice. Dar rezultatul nu a fost tocmai satisfăcător. Așa că, dimineața următoare m-am trezit la ora 6.00, am făcut repede inventarul ingredientelor pe care le aveam prin casă și am ales o rețetă sigură. Tot din motive de siguranță, nu m-am mai complicat nici cu mixul de făină fără gluten. Am folosit rămășițele de făină integrală de grâu din casă (oricum Albert avea să mănânce și din celelalte prăjituri aduse de colegii lui). Întorși acasă însă, am refăcut rețeta în termenii noștri. Și așa am ajuns la aceste brioșe aromate, de sezon, neașteptat de bine crescute și pufoase. Niciun neajuns în comparație cu cele din făină integrală.
Rețetă de brioșe cu banane și dovleac:
Ingrediente:
3 banane mari
2 gălbenușuri sau 1 ou întreg pentru cei fără alergii la albușul de ou
80 ml ulei de floarea soarelui sau chiar de măsline
180 gr făină fără gluten
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat
1/2 linguriță cardamon
1/2 linguriță ghimbir
1/2 linguriță nucșoară
200 gr dovleac ras
Mod de preparare:
1. Pasați bananele cu o furculiță, adăugați gălbenușurile sau oul întreg, uleiul și omogenizați.
2. Separat, pregătiți amestecul din ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul, ghimbirul, cardamonul și nucșoara.
3. Amestecați cele două conținuturi și după ce obțineți o compoziție omogenă adăugați și dovleacul dat pe răzătoarea mare.
4. Cu o lingură umpleți formele de brioșe.
5. Preîncălziți cuptorul la 160 grade și lăsați-le să se coacă pentru 30 minute.
Tips&Tricks: Este posibil să fiți dați pe spate de aroma puternică a cardamonului, ghimbirului sau nucșoarei. Dacă nu sunteți obișnuiți cu ele, puteți folosi doar scorțișoară (o singură linguriță). Eu nu am putut să o includ din cauză de incompatibilitate. 🙂 De asemenea, puteți înlocui făina fără gluten cu cea integrală. Făina albă este mai puțin densă și aveți nevoie de aproximativ 200 gr.
Petrecere frumoasă și nu foarte sperioasă! Eu recunosc, nu sunt mare fan al acestei sărbători importate. Însă copiii sunt mari amatori de petreceri și, de dragul lor, vom mai pregăti o tură de brioșe. Mi-au pus deja în vedere că anul acesta vom avea petrecere de Halloween.
Comments