Luasem biletele încă de la începutul verii. A fost un impuls de moment! O escapadă în doi la sfârșit de toamnă îmi părea răgazul potrivit după cea mai agitată perioadă din istoria noastră comună: două sarcini cu emoții, nașteri la fel de palpitante, urmate de mici probleme de sănătate ale prichindeilor, casă în construcție și în sfârșit mutarea mult așteptată. Suficient cât să ne dorim să evadăm pentru câteva zile într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa.
Nu ne făcusem nici un plan de vizitare a orașului. Veniserăm cu gândul să ne relaxăm si să ne conectăm, departe de harmălaia de zi cu zi a copiilor și de rutina cotidiană. Temele ni le-am facut în shuttle bus, de la aeroport în drum spre hotel (sau ceea ce credeam noi că era hotel) și în fiecare dimineață înainte de a părăsi camera. Mă documentasem puțin în momentul în care am făcut rezervarea pentru că ne doream ceva central și cât mai aproape de cele mai importante obiective turistice. Ruperea de picioare nu era nicidecum pe lista noastră și, din acest punct de vedere, casa de oaspeți în care ne-am cazat (pentru că asta mi s-a părut mie a fi mai degrabă) ne-a depășit toate așteptările. Ne-a mai ajutat și gazda cu o hartă si câteva sugestii și deja aveam mai mult decât puteam cuprinde în cele câteva zile. Am bifat o mare parte din ceea ce ne propuseserăm să vizităm: Colosseum, Piața Veneției, Columna lui Traian, Forul Roman, Piața Navona, Pantheonul, Fontana di Trevi, Castelul Sant’ Angel, Vila Borgese. La unele am reușit să și intrăm, pe altele doar le-am admirat din afară. Ce ne-a surprins, a fost faptul că erau destul de apropiate între ele. Noi am folosit metroul doar o singură dată, în ultima zi când am vrut să salvăm timp pentru a putea vizita și Vaticanul. Însă eram la limită și, de teamă să nu ratăm avionul, am lăsat-o pe data viitoare. Acolo am fi avut nevoie de o zi întreagă ca să nu fim pe fugă.
Vedere spre Vatican din Castelul Sant’ Angel
Castelul Sant’ Angel
În această aventură ne-am luat cu noi și papilele gustative, să se bucure și ele pentru că și așa în rest stau mai mult pe uscat. Cu siguranță Italia e o țară care are cu ce te răsfața din punct de vedere culinar. La capitolul acesta cred că aș mai fi avut multe de testat, dar cum în patru zile (și acelea incomplete)mesele sunt cele care sunt, ne-am concentrat pe esențial: pizza, paste, dulciuri si înghețată…muuuultă înghețată, în medie două pe zi. Am mâncat înghețată în Roma cât nu am mâncat toată vara, iar cea artizanală este senzațională. Eu am descoperit-o abia în ultima zi. 🙂
Au fost zile de huzur, pe care le-am apreciat cu adevărat după ce ne-am întors acasă. Pe moment nu prea pricepeam noi ce se întâmplă și, cel puțin în primele două zile, ni se scurgeau ochii după copiii altora. De când devenisem părinți, era prima ieșire de acest gen. Până acum vreo trei ani, doar noi doi ne eram de ajuns, acum parcă eram incompleți. Când să ne obișnuim cu ideea, eram deja în drum spre aeroport.
Ce ne-a plăcut:
- Oraşul în sine, este o poveste cu totul, plin de istorie. E impresionant să vezi toate construcțiile acelea de mii de ani sau să admiri ruine care încă sunt destul de bine conservate. Şi nici nu e foarte departe, iar companiile low cost scot adeseori la bătaie oferte greu de refuzat;
- Reducerile biletelor de intrare la obiectivele turistice. Copiii cu vârsta până în 18 ani au gratuitate, tinerii de 18- 25 ani beneficiază de reduceri substanțiale;
- Așa cum am mai spus, apropierea dintre principalele atracții turistice și faptul că le poți vizita la pas;
- Mâncarea, să nu uităm mâncarea!! Nu ai cum să mori de foame în Roma. Noi luam micul dejun la un forno de lângă clădirea în care eram cazați. Am testat tot felul de pâinici şi blaturi cu diverse umpluturi şi topinguri. Cu aproximativ 5 euro de persoană reușeam să ne potolim foamea. Prânzul de obicei îl cam săream, având în vedere că ieșeam din cameră pe la ora 11.00. Gustarea dulce ne cam tăia pofta de mâncare până seara, când intram în vreun restaurant. Aici poți găsi meniu pentru turiști cu 12 euro în două variante: antreu, pizza/paste și o băutura sau pizza/paste, o băutura și un desert. Desigur, poți opta și pentru alte specialități, caz în care scoți din buzunar mai mult. Pe noi cea mai scumpă masă ne-a costat aproximativ 25 euro de căciulă. Un preț rezonabil pentru o porție de paste, un pahar de vin și un tiramisu.
- Personal am rămas plăcut impresionată și de vin. Nu sunt mare cunoscătoare, dar ce am băut la ei a fost pe placul meu, aromat și nu așa aspru precum îl știu pe cel de la noi. Cu siguranță o să caut prin hypermarketurile noastre vinurile de proveniență italiană ca să îmi testez teoria;
- Românii pe care i-am întâlnit erau “onorabili”. Creștea puțin inima în mine când vedeam turiști adunați în jurul unui artist de stradă român, sau când la obiectivele turistice îi întâlneam în calitate de ghizi autorizați, cunoscători a mai multor limbi străine.
Fontana di Trevi
Ce nu ne-a plăcut:
- Condițiile din camera în care ne-am cazat. Realitatea arăta mult mai sumbră decât poza de prezentare de pe internet…şi mult mai prăfuită şi neîngrijită. Posibil să fi fost noi ghinioniști, însă prețul nu fusese cu mult mai mic decât o cameră într-un hotel de patru stele din apropiere. Cu siguranță data viitoare vom fi mult mai atenți și în temă când vom opta pentru o varianta sau alta. Deocamdată ne-am mulțumit cu locația centrală și cu serviabilitatea personalului.
- Multe restaurante își închideau ușile între orele 15.00 și 19.00. În ziua sosirii am colindat ceva până să găsim niște oameni disponibili să ne și servească ceva de mâncare. Posibil ca acest lucru să se întâmple doar în restaurantele din preajma obiectivelor turistice, lucru ce nu ar fi tocmai ilogic.
Bine de ştiut:
- Dacă nu aveți sub 18 ani sau măcar sub 25, puneți-vă deoparte o sumă serioasă pentru vizitarea obiectivelor turistice;
- Pentru a evita cozile, ar fi bine să încercați să vă rezervați biletele online. Noi așa am procedat pentru Colosseum și am plătit cu 2 euro mai mult, 14 euro. Biletul este valabil pentru Colosseum şi pentru Forul Roman/Palatino. Aveți la dispoziție 48 h pentru a o vizita pe cealaltă din momentul în care ați intrat la prima.
La Colosseum un ghid audio costă 5 euro, unul care are și video costă 6 euro.
Colosseum din interior
- Ghizii locali par a fi o altă variantă bună de a salva timp și a avea acces imediat la informațiile esențiale despre obiectivul turistic pe care îl vizitați. Nu stiu acum câtă acuratețe există în expunerea lor. Diferență de preț nu cred că e. De exemplu, nouă ne-au cerut 25 euro/persoană pentru o intrare la Colosseum și Forul Roman/Palatino. Cred că era un preț bun. Pe cont propriu, dacă le-am fi vizitat pe toate și am fi luat pentru fiecare ghid audio, cred că am fi plătit tot cam atât. Ei au biletele gata cumpărate, vi le pot oferi imediat și nu mai așteptați mult până intrați, doar cât să se formeze un grup.
- Roma Pass există în două variante: 28 euro valabil 48 h sau 38.5 euro valabil 72 h. Pe lângă călătorii gratuite pe toate mijloacele de transport în comun, oferă și una sau două intrări (în funcție de varianta aleasă) la obiectivele turistice și diverse discounturi la altele. Atunci când intri pe baza lui, ai liber până la linia de securitate și acesta e un avantaj mai ales dacă ți-ai programat vizita în plin sezon estival, când temperaturile sunt destul de ridicate, iar numărul de turiști este impresionant.
Părerile sunt împărțite în ceea ce îl privește. Noi nu am folosit transportul în comun, așa că nu l-am luat în calcul din start. Însă îl găsesc util dacă unitatea de cazare nu se află tocmai aproape de obiectivele turistice, ba chiar cu puțină organizare cred că poți face și economii cu ajutorul lui. Atenție, nu e valabil și în Vatican!
- Pentru Vatican rezervați-vă o zi întreagă, din ce am înțeles noi durează aproximativ 40-45 minute doar urcarea treptelor din Dom. Inclusiv la Biserica Sfântul Petru unde intrarea este liberă, se așteaptă destul de mult.
- Pentru transferul de la aeroportul Ciampino la gara Termini și retur am folosit shuttle bus-ul și ne-a costat 5 euro/persoană /segment. Gara Termini e principalul punct de transport al Romei și unul dintre cele mai importante noduri feroviare ale Italiei.
- Înghețata de la Venchi nu e de ratat! O găsiți chiar și în gara Termini. Este un mod delicios de a începe sau încheia călătoria!
Am plecat din Roma cu gândul de a reveni cândva pentru a vizita și restul. Este un oraș frumos, pe care oricand l-aș revedea cu drag și de care cu greu m-aș plictisi!
Imagini 360° din Castelul S’Angel
Şi noi planificăm prima ieşire în doi de după bebe... mai avem de aşteptat. Roma pare oraşul perfect pentru o reconectare cu partenerul ??
Aşa este! Eu m-aş întoarce oricând, aşa cum spuneam şi la finalul articolului. Sunt atâtea de văzut.. Plecarea de lângă copil, mai ales pentru mamă, nu e uşoară în primă fază. Am material pentru un articol întreg despre cum îmi venea mie să o iau la fugă din aeroport! :)))))