Uneori am impresia că s-au născut cu un codru în mână. Atunci când prind, mănâncă bieţii mei copii pâine, de nu îi mai opresc. Nu se lasă până nu o dau gata. Acesta este şi motivul pentru care la noi în casă nu mai găseşti o coajă de pâine în ultimul timp. Dacă vii în vizită, trebuie să ne aminteşti s-o punem pe masă. Asta dacă nu am uitat să facem sau să cumpărăm.
Când mergem la ţară la părinţii mei, trebuie să strâng tare din dinţi. Şi din ochi. Acolo, după ce o aduce maşina în fiecare dimineaţă, pâinea este la liber. Nu vă închipuiţi că este vreun brutar care o împarte din poartă în poartă. Vorbim de pâine normală şi de un distribuitor. În acel moment, pentru copiii mei nu există plăcere mai mare decât să ia o pâine întreagă şi să o mănânce pe TOATĂ de miez. Atât de mare, încât la un moment dat li s-a făcut poftă de pâine ca la mamaie la ţară şi am ieşit dintr-un magazin cam aşa:
![](https://denisamanica.ro/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20170912_123504-e1508580623669.jpg)
Tot în top sunt şi pastele. De mici le ronţăie chiar şi nefierte, pe post de snack. Recent le-am dat un pumn de paste pe care să le coloreze. Credeam că au depăşit faza cu mâncatul. Nu s-au lăsat până nu au trosnit câteva între măsele.. Şi lista preferinţelor ar putea continua cu sticks-uri, covrigei, biscuiţi şi alte crănţănele fel de fel. Pe care, este adevărat, şi eu le ofer din când în când, atunci când nu am la îndemână alte variante mai sănătoase.
Speriată de înclinaţia lor spre făinoase, m-am analizat puţin şi pe mine. Mi-am dat seama că şi eu îmi potolesc foamea cu o tartină, un sandwich sau un biscuite. Ceva cu pâine sau tot pe acolo. Nu contest importanţa carbohidraţilor în alimentaţia noastră sau a copiilor noştri. Dar cred că ceva consumat în exces, chiar şi un aliment sănătos, poate crea dezechilibre. Aşa că, am luat nişte măsuri:
- în primul rând am încercat să cumpărăm sau să facem în casă mai puţină pâine;
- pentru tartine folosim crackers de secară de la Lidl;
- prăjituri, biscuiţi şi alte gustări făinoase prefer să le prepar cât pot de mult în casă şi înlocuiesc sau combin făina albă cu cea integrală sau de secară.
- încerc să le explic şi copiilor despre cum pâinea, covrigeii, biscuiți sau sticks-urile ne umflă stomacul, fără să aducă vreun aport de minerale sau nutrienţi organismului nostru. Nu e nevoie să mâncăm pâine la fiecare masă.
Cu aceste preocupări m-a găsit Reţetă contra autismului, articolul Oanei (aka Mămica activă). Un interviu cu Daniela Man. O mamă care a reușit să obțină progrese uimitoare în recuperarea băieţelului ei, diagnosticat cu o formă severă de autism, cu ajutorul Dietei Carbohidraţilor Specifici fără Lactoză. Mai exact, este o dietă fără gluten, lactate și zahăr. Din ce înţeleg eu, nu este un tratament în sine. Ea vine în ajutorul organismului, iar terapiile aplicate pot înregistra rezultate mai bune. Din dorința de a ajuta și alte familii, Daniela a scris și o carte, Introducere în Dieta Carbohidraţilor Specifici. Despre carte, autoarea spune că:
(…) se adresează tuturor celor care pot beneficia de pe urma Dietei Carbohidraţilor Specifici-persoanele cu autism, cu simptome ADHD, cu boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă, cei care suferă de sindromul colonului iritabil, de boli autoimune, cei cu intoleranţe sau alergii la gluten, cazeină sau lactoză, persoane care suferă de demenţă sau Alzheimer sau pur şi simplu tuturor persoanelor care doresc să adopte o dietă săracă în carbohidraţi complecşi.
Marţi, 24 octombrie, Oana şi Daniela organizează un eveniment de prezentare a Dietei Carbohidraților Specifici fără Lactate, pentru prima oară în Bucureşti. Povestea ei mi se pare uimitoare. Mie mi-a stârnit interesul și curiozitatea. Şi ca să intru și mai mult în atmosferă evenimentului, m-am jucat puțin cu una dintre cele 10 rețete Paleo, pe care le-am găsit pe site-ul ei. Nu aveam toate ingredientele, așa că a trebuit să o adaptez puțin, dar respectând cele 3 principii.
![](https://denisamanica.ro/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20171020_151556.jpg)
![](https://denisamanica.ro/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20171020_152521.jpg)
![](https://denisamanica.ro/wp-content/uploads/2017/10/IMG_20171020_160202.jpg)
Au ieşit destul de sfărâmicioşi, dar foarte consistenţi. Data viitoare aş încerca să pun şi nişte merişoare. Deocamdată i-am glazurat pe ultimii patru. A ieşit genul de desert foarte tare. Mănânci unul, şi al doilea nu mai are loc.
Evenimentul este cu intrare gratuită. E nevoie să completaţi doar formularul de înregistrare.
Locaţie: Ella’s Center for Excellence.
Marți: 19.00-21.00
Dacă ţi-a plăcut articolul pe care tocmai l-ai citit şi ai vrea să prinzi de veste imediat ce se publică următorul, te invit să urmăreşti şi pagina de Facebook a blogului.
Comments