La sfârșitul lui 2018 scriam despre câștigurile mele nefinanciare din blog. Habar nu aveam ce avea să urmeze în 2019! Nici acum nu știu să vă spun cum este să îți câștigi traiul din blog, dar pot să vă povestesc despre ceva mult mai important:
Cum este să îți recâștigi viața datorită blogului!
Povestea pe scurt este aceasta:
Faci o otită (am fost tentată să scriu banală, dar m-a durut ca naiba, așa că o să îi acord importanța pe care și-a dorit-o). O tratezi și mergi la controale periodice, în timp ce încerci să îți duci viața mai departe alături de familia ta. Până când durerile de cap se întețesc și ajungi la un CT de rutină, să zicem. Intri de urgență la RMN și afli că ai ditamai punga de puroi pe creier care necesită operație. Te sperii de moarte, medicii nu sunt prea generoși cu detaliile. Doar te asigură că va fi bine, că este o operație ușoară, dar insistă pe riscul de epilepsie, ca și cum ar vrea să se acopere pentru eventualele consecințe pe care această operație le poate lăsa asupra ta pentru tot restul vieții. Vieții tale!
Nu ai avut niciodată probleme grave de sănătate, nu ai cunoștințe prea multe în rândul medicilor, nu ești într-un oraș mic în care informațiile despre un specialist bun ți-ar fi putut trece mai degrabă pe la ureche. Nu ești sigur dacă ușa la care ai nimerit acum este cea potrivită pentru tine. Sigur, ești într-un spital unde primești îngrijiri medicale, cel mai specializat din țară pe neurologie. Dar o operație pe creier nu este o operație de apendicită. Decizia pe care o ia medicul este crucială pentru viața ta!
Pe Miruna am cunoscut-o citind articolele Prințesei Urbane. La vremea aceea era printre primii care lăsa comentarii la articolele noi ale Ioanei. Așa am descoperit și blogul ei, www.șiblondelegândesc.ro. Probabil tot de acolo am aflat că soțul ei este neurochirurg. Dar dacă nu aș fi avut acest blog al meu, dacă nu aș fi avut ocazia să interacționez cu ea de câteva ori pe la diversele întâlniri ale blogger-ilor, probabil nu aș fi îndrăznit să îi cer ajutorul pentru o a doua opinie. Așa am făcut trecerea de la “Mâine nu mănânci, nu bei, te operăm!” la “Dvs., v-ați văzut RMN-ul?” ,însoțit de explicații pe imagini și un plan de intervenție și tratament cât de concret se putea la acel moment. Pentru că așa cum spune dr. Ioani într-un interviu:
Contează să îi salvezi viața unui om, dar contează și cum! Cum va decurge viața acelui om mai departe.
Povestea mai pe larg:
O durere de cap poate fi mai mult decât o simplă durere de cap. Mergi și investighează!
Pacientul nu se informează, se operează!
Gânduri de mamă pe masa de operație.
Cum învăț să merg din nou după o operație pe creier.
Norocul, pila și sănătatea!
Chiar dacă am stat mai mult de 3 luni în spital, după ce am ieșit mi-am reluat viața de acolo de unde am lăsat-o. Fără nicio restricție semnificativă! Iar acesta este un lucru pentru care voi fi recunoscătoare toată viața asta recâștigată a mea!
Unul dintre cele mai citite articole de pe blog este cel în care am scris despre experiența mea ca pacientă a medicului neurochirurg Horațiu Ioani. Am primit chiar și mesaje în care am fost întrebată despre cum poate fi contactat. Pentru că atunci când ajung într-o situație disperată, oamenii au nevoie să se simtă în siguranță și să meargă la sigur. Este suficient să te lovească soarta o dată, când îți trimite un necaz ce țintește fix în cea mai mare avere a ta, sănătatea. Nu ai trebuință de alte bătăi de cap. Știm cu toții cum este cu programările și statul cu orele pe la uși. Asta dacă ai șansa să ai o recomandare de o ușă bună.
Din nefericire, că o fi de vină mentalitatea sau realitatea, în sistemul nostru de sănătate pila încă salvează vieți. Din fericire, încep să apară soluții accesibile tuturor, create de oameni profesioniști, implicați, cu experiență și viziune.
Medicentrum – platforma medicală care conectează oamenii cu specialiștii.
Vestea cea mare este că de curând a apărut platforma Medicentrum. Este fratele mai mic al lui Neuro Centrum și este înființată tot de medicul neurochirurg Horațiu Ioani. Este o platformă de evaluare medicală la distanță, care conectează pacientul cu medicul indiferent de locul în care se află, prin completarea acestui formular. Pacientul răspunde la întrebările din formular și încarcă pe platformă toate documentele medicale pe care le are. Inițial primește un telefon de la medic, apoi îi va fi trimis pe e-mail și un raport cu toate recomandările. După cum spune Miruna în articolul ei de aici:
Merge pentru un second opinion, merge pentru o primă evaluare, merge când vrei să fii sigur, când vrei să înțelegi mai bine, merge când nu mai ai zile de concediu ca să lipsești de la job sau merge când vrei să ți le folosești pe altceva, cum ar fi să mergi la cinema cu copilul tău, de ziua lui.
A doua opinie.
Deși sunt mai mult genul care merge pe încredere, de data aceasta mă bucur că frica și-a ascuțit colții și m-a împins să cer și o a doua opinie. Sunt convinsă că acesta a fost un pas decisiv în povestea de succes despre viața mea recâștigată.
Care sunt beneficiile unei a doua opinii și când este indicată?:
– Confirmarea și/sau îmbunătățirea diagnosticului actual
– Siguranța unui diagnostic corect
– Ințelegerea rezultatelor investigațiilor și analizelorA doua opinie medicală este indicată, mai ales, în diagnosticul de boli grave, cronice, sau pentru soluții de tratament medical care pot afecta calitatea vieții pe termen lung.
(Sursa: pagina de Facebook Medicentrum.)
Nu este intenția mea să încurajez neîncrederea în sistemul de sănătate, dar este dreptul nostru să avem informații și opțiuni atunci când trebuie să luăm o decizie importantă legată de starea noastră de sănătate sau a celor apropiați. Pentru că de ea depind vieți!
Puteți să aflați mai multe despre crezul și misiunea Medicentrum din articolele Mirunei și haideți să răspândim informația:
Informații pe care suntem datori să le dăm mai departe – mulțumesc că ați vorbit despre Medicentrum.
Despre platforma Medicentrum chiar de la fondatorul ei, medicul neurochirurg Horațiu Ioani:
Sursa foto: Pixabay.
Îți mulțumesc că ți-ai luat din timpul tău și mi-ai citit articolul. Dacă ţi-a plăcut, a stârnit în tine vreo emoție sau chiar ți-a fost de folos și ai vrea să prinzi de veste imediat ce îl public pe următorul, te invit să rămâi conectat şi cu pagina de Facebook a blogului! 🙂
Comments