contact@denisamanica.ro
  • Acasa
  • Despre mine ⌵
    • Despre blog
Denisa Mănica
  • Blog ⌵
    • A fi Părinte
    • Feminitate
    • Utile
    • Evenimente
  • Contact
  • Acasa
  • Despre mine ⌵
    • Despre blog
  • Blog ⌵
    • A fi Părinte
    • Feminitate
    • Utile
    • Evenimente
  • Contact
ianuarie 20, 2022 | in Feminitate

DE CE și CUM să îți scrii o scrisoare la început de an…

IMG_20220120_092340
Reading Time: 4 minutes

Te-ai gândit vreodată să îți scrii scrisori, ție celei din viitor?

Este o idee care mie mi-a venit anul trecut sau pe care am preluat-o de undeva, nu mai știu exact. Cert este că pe 2 ianuarie, 2021 îmi scriam prima scrisoare, pe care am ținut-o la păstrare în sertarul biroului timp de aproape un an. Pe 21 decembrie, nu am mai avut răbdare. Am deschis-o și am citit-o. Ce am simțit, este greu să îți explic în cuvinte. Dar îți ofer mai jos detaliile tehnice, astfel încât să ai propria experiență.

Oricât de ciudat ți-ar suna sau ți s-ar părea acum. Știi cum se spune:

Nu arunca pruncul odată cu apa din copaie.

De ce să îți scrii o scrisoare ție însăți?

Se spune că cea mai bună unitate de comparație în ceea ce ne privește, suntem noi înșine, cei de acum 12 luni. Dar câți dintre noi reușim să ținem un jurnal al propriei evoluții? De unde să știu să mă compar cu mine, cea de anul trecut, dacă nici nu mai știu unde eram atunci, ce gândeam, ce simțeam, ce îmi doream? Da, poate mai știu așa în mare, dar nu chiar la nivel de detaliu. 12 luni este o perioadă foarte lungă, iar noi ne schimbăm de la prima oră a dimineței până la ceas de seară.

Hai să îți povestesc despre câteva motive pentru care merită să iei în considerare această ideea e a-ți scrie o scrisoare:

  1. Din curiozitate. Dacă nu ai mai făcut-o până acum, de ce nu?! Să ai o experiență nouă, nu este niciodată nici prea mult, nici prea târziu.
  2. Pentru că avem “ținere de minte limitată”. Mintea noastră este bombardată zilnic cu tone de informații, Avem de făcut atât de multe lucruri într-o singură zi. Uneori devine misiune imposibilă să îți menții concentrarea, să mai știi ce ți-ai propus la începutul acestei săptămâni, darămite la începutul anului.
  3. În era mesajelor text rapide, o scrisoare devine un gest unic, autentic și personalizat. De ce să îl aștepți de la ceilalți, când poți să ți-l oferi chiar tu?
  4. Tu știi cel mai bine din lume ce ai nevoie să auzi, ce cuvinte te motivează și te ating.
  5. Pentru că este cu adevărat un gest de prețuire de sine pe care să-l faci față de propria persoană. De multe ori ne plângem că ceilalți nu ne văd, nu ne apreciază, nu ne acordă timp. Însă la o privire mai atentă, comportamentul celor din jur poate fi doar o reflexie a felului în care ne purtăm noi cu noi. Frustrant, nu?!
  6. Să nu uiți de unde ai plecat. Să ai un reper real, pe măsura ta, nu a celorlalți. Să te compari cu tine, cea de acum 12 luni, este cea mai corectă și personalizată unitate de măsură. (Știu că am scris și mai sus această idee, dar este un principiu bun pe care îl repet intenționat). Nu sunt împotriva privitului în curtea vecinului, dar atunci când ne ocupăm doar cu asta, devine un obicei toxic.
  7. Pentru că un astfel de exercițiu îți poate schimba starea în cel puțin două momente din viața ta. Acum, când îți scrii această scrisoare. Atunci, când o vei reciti.

Cum să începi?

Mai întâi, îți recomand să îți asiguri un spațiu în care să nu fi întreruptă de niciun mamiiiii (da, știu cât de greu este!), într-o atmosferă cât mai plăcută și confortabilă pentru tine (cu o melodie preferată pe fundal, cu o ceașcă de ceai aromat și cald, obiecte îndrăgite în jurul tău, etc). Orice te poate ajuta să te interiorizezi și să te conectezi cât mai profund cu tine, cea de acum, dar și să te vizualizezi pe tine, cea din viitor.

Apoi, ai nevoie de 1-2 coli albe (sau mai multe, dacă simți că nu sunt de ajuns) și un pix cu ajutorul căruia să îți așterni gândurile pentru viitoarea tu, cea de peste un an.

Începi cu o formulă de adresare obișnuită, așa cum am învățat în anii de școală că se scrie o scrisoare. Scrie-ți ca și cum i-ai scrie unei prietene foarte dragi. Gândește-te la tine cu entuziasm, blândețe și iubire.

Ce sau despre ce să-ți scrii?

După formula de început, poți să continui scrisoarea cu un exercițiu de apreciere la adresa ta, celei de acum. Onorează-te pentru toate cele pe care ai reușit să le împlinești, să le manifești în lunile anterioare. Ca și cum ți-ai lăsa o moștenire, o bază de la care să pornești.

De asemenea, te poți folosi de această ocazie să scrii ce lași în urmă, în zilele, lunile sau anii care au trecut. Ce este prea greu, te-ai săturat să îl cari după tine și care poate nu îți aparține. Care simți că te împiedică să fii cine ești. Ar fi util să privești în direcția atașamentelor pe care le ai, a vechilor obiceiuri, motivelor de nemulțumire și frustrare.

Scrisoarea nu este chiar un spațiu în care să-ți notezi obiectivele pentru următoarele luni. Însă poate fi un spațiu propice în care să plantezi și să consemnezi intențiile după care să te ghidezi anul acesta. Ce intenționezi să trăiești și să simți.

În definitiv, lasă-te purtată de inspirația de moment și de nevoile tale. Transmite-i viitoarei tu cuvinte de încurajare, de apreciere, reamintește-i calitățile personale, lecțiile învățate. Spune-i că ai încredere în ea să ducă mai departe munca pe care ai depus-o tu, cea din prezent. Dar lasă-i și libertatea de a alege în funcție de evenimentele viitoare pe care tu nu le-ai trăit încă, libertatea de a crește și a se transforma.

În final…

Notează-ți pe o foaie de hârtie separat sau chiar într-o agendă, intențiile pe care le-ai menționat în scrisoare și de care vrei să îți amințești tot restul anului. Sau orice ți se pare ție important și merită să fie reținut. Poate un cuvânt al anului, un cuvânt care să te conecteze cu intențiile tale. O propoziție sau chiar o frază care a ieșit din străfunduri în timp ce scriai. Apoi, așază-ți scrisoarea într-un plic și… sigilează-l.

Ca pe orice scrisoare serioasă, nu uita să menționezi destinatarul și expeditorul. Eu până acum am folosit formule precum: de la Denisa 2021, către Denisa 2022. Dar tu poți să folosești ce formulă de adresare te inspiră. Iar dacă dispui de niște sticker-e (sau prin cine știe ce minune copiii tăi se înduplecă să împartă câteva cu tine 🙂 ) poți să îți și decorezi plicul. Desenează-l, pictează-l, ștanțează-l. Orice detaliu de acest fel îți va aduce bucurie. Crează-ți propria capsulă a timpului.

Un an cu intenții împlinite și plin de sens îți urez! Să ți se așeze toate așa cum le-ai setat. Iar dacă te-a inspirat ideea mea și decizi să o pui în practică, m-aș bucura să îmi scrii și să îmi împărtășești cum a fost experiența ta.

Cu bucurie,

Denisa

Similare

Tags: dezvoltare personală
Join Discussion
0 0

Article by Denisa

Bună! Eu sunt Denisa și îți urez bun venit în lumea mea! Îndrăgostită de familia mea, de cărți, de dezvoltare personală și psihoterapie scriu cu pasiune despre lucruri frumoase sau mai puțin frumoase, despre povești de viață pe măsură ce le trăiesc. Sunt consilier de dezvoltare personală și psihoterapeut integrativ în formare, așa că dacă ți se pare că te pot ajuta cu ceva, dă-mi de știre folosind formularul de contact.

Previous StoryCum se simte Crăciunul tău, atunci când nu mai trăiești în România? Next StorySă sperăm că acesta este sfârșitul (gânduri din izolare)

Comments

Cancel Reply

(not be shared)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta un articol

Facebook

Facebook

Abonare E-mail

Vei primi notificari pe e-mail, despre fiecare postare noua.

Alătură-te celorlalți 23 de abonați

Ultimele Articole

  • Red & Black Online Workshop (2)

    “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine

  • IMG_20220205_180212

    Să sperăm că acesta este sfârșitul (gânduri din izolare)

  • IMG_20220120_092340

    DE CE și CUM să îți scrii o scrisoare la început de an…

  • people-2587353_1280

    Cum se simte Crăciunul tău, atunci când nu mai trăiești în România?

  • 260605489_881390729225297_5174927168452504290_n

    Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză

Scriu despre

alimentație sănătoasă alăptare autocontrol blog blogging cadouri campanie comunitate conștientizare copii copiii cuplu călătorii cărţi educaţie emoţii eveniment feminitate fotografii de familie frumuseţe handmade informaţie investiţie iubire necondiţionată maternitate mămicie noi doi Oana Moraru parenting relaţie responsabilitate reţete reţete fără zahăr sănătate sărbătoare teatru Tv vacanţă viaţa e frumoasă vulnerabilitate work at home moms zile din viața noastră îngrijire şcoală pentru bloggeri şcoală pentru părinţi

Discuţii, discuţii

  • Denisa la Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză
  • Flori la Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză
  • Adriana la “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine
  • Natalia Dabija la “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine
  • Laura la Cum se simte Crăciunul tău, atunci când nu mai trăiești în România?

Categorii

  • A fi părinte
  • Campanii
  • Evenimente
  • Feminitate
  • Utile

Caută

Linkuri utile

  • Politică de confidențialitate

Arhivă

martie 2023
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Copyright DenisaMănica.ro | Web-Design by Cloudberries.ro