Începuturile mă sperie și mă entuziasmează în egală măsură. E ca și cum m-aș afla în fața unui cadou împachetat cu grijă, colorat și frumos. Imaginea lui îmi răsfață privirea, însă sufletul îmi tresaltă de nerăbdare, aș vrea să aflu ce se ascunde înăuntru, dar nu mă încumet să stric momentul.
Începuturile devin mai prietenoase alături de oameni. Pentru mine, ei înseamnă emoție, energie, putere, speranță și încredere. În clipa în care te alături altor oameni însuflețiți de aceleași idealuri, pasiuni și interese, simți că ceva din tine începe să capete sens și formă. Când te mai și primesc alături de ei, începi să îndrăznești mult mai mult, să visezi și să speri. Chiar dacă în față ți se așterne o cale mult bătătorită, ești susținut să o străbați în felul tău. Iar acesta este un dar nemaipomenit!
Cu acest sentiment am plecat eu acum aproape trei săptămâni de la Digital Parents Talks -ediţia a treia. Primele două ediții le-am ratat, dar de cum am văzut anunțul cu cea de-a treia, am zis că nu pot lăsa istoria să se repete la nesfârșit. Eram la curent cu ce se întâmpla în comunitate în online, însă oricât de avansată ar deveni tehnologia, nu cred că va reuși să reproducă vreodată experiența din offline, interacțiunea cu oamenii și emoțiile generate de aceasta. Chiar dacă mersul de una singură pe la astfel de evenimente nu e punctul meu forte și mă scoate cu muuuult din zona mea de confort, câștigul mi se pare imens cu fiecare clipă de stânjeneală trăită.
Evenimentul a fost organizat de PR Parenting prin Ana Nicolescu şi Lavinia Pavel, persoanele care au asigurat straşnica desfăşurare a lucrurilor şi au sporit buna dispoziţie în sală. Această ediţie a fost una de poveste (la propriu) şi mă bucur foarte mult că nu am ratat-o. În prima parte am ascultat-o pe Liviana Tane despre cum ne putem îmbunătăţi aptitudinile de povestitori pe blogurile personale. Pentru mine a fost o sesiune mai mult decât binevenită, pentru că asta îmi doresc să găsească omul pe blogul meu, poveşti.
Prezentarea Livianei pe pagina de facebook a evenimentului suna cam aşa: ” ...susține ateliere de Storytelling, este fondator The NEST Project și jurnalist cu 15 ani de experiență în televiziune. A coordonat campanii și proiecte speciale la Digi24 și Realitatea TV și este unul dintre puținii jurnaliști români bursieri CNN“. La faţa locului am găsit un om foarte cald, stăpân pe cunoştinţele sale, dar modest, cu un simţ al umorului bine dezvoltat şi bucuros să se afle printre atâţia oameni care nu se feresc să îşi expună gândurile şi opiniile în mediul online. Cred că am fost cu toţii fermecaţi de naturaleţea ei. Personal, mi-a plăcut paralela pe care a făcut-o între blogging şi jurnalism şi modul în care a prezentat particularităţile fiecărei abordări. Pe toată durata secţiunii alocate, Liviana ne-a dat indicii valoroase care să ne ajute să ne îmbunătăţim scriitura şi să oferim experienţe plăcute cititorilor. Un articol scris pe blog implică muncă şi documentare, trebuie scris cu emoţie, dar cu responsabilitate pentru cei care îl citesc. Nu e de ajuns să îţi descarci frustrarea prin scris, trebuie să fii conştient de mesajul pe care vrei să îl transmiţi la final şi forma în care o faci. Ar fi de preferat să laşi puţin timpul să se aşeze peste actul tău de creaţie şi să revii asupra lui înainte de a-i da drumul în lume. De asemenea, surse de inspiraţie putem găsi în orice şi oriunde în jurul nostru şi ar fi bine să le oferim mai departe într-o manieră simplă, autentică şi uşor de urmărit. Cred că am fi ascultat-o pe Liviana ore în şir. După cum ea însăși spunea, ar mai fi avut multe să ne împărtăşească dacă timpul nu s-ar fi dovedit nerăbdător cu noi. Dar trag speranţă că la un moment dat voi ajunge la unul dintre workshop-urile organizate de ea şi voi completa acolo experienţa.
A urmat prezentarea interactivă a Anei ( aka Mămica Urbană) despre trecerea de la jurnalism la scrisul pe blog, despre modul în care a evoluat stilul ei de-a lungul timpului, despre subiectele pe care le abordează şi, mai ales, despre efectul terapeutic pe care îl experimentează în momentul în care scrie. La final, prezentarea ei s-a transformat într-o dezbatere pe marginea unor aspecte sensibile în rândul bloggerilor: cât de mult ne expunem familia şi pe noi înşine, cum obţinem o (mai) bună vizibilitate, instrumente de măsurare a performanţei, cum formăm comunitatea din jurul blogului. Se pare că nu există o reţetă universală care să asigure succesul. Până şi bloggerii trecuţi demult de momentul lansării în online au unele neclarităţi.
Pe lângă multele informaţii de culise, am luat cu mine suficientă energie cât să trec peste emoţiile de început. E de apreciat modul în care Ana susţine bloggerii de parenting şi efortul pe care îl depune pentru dezvoltarea lor. Nu cred că este uşor să aduni laolaltă sponsori, parteneri, branduri, speakeri care să aducă un plus de valoare în postările părinţilor bloggeri. Şi dacă tot am adus vorba despre ei, această ediţie Digital Parents Talks a fost găzduita de Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală Conacul Golescu Grant, sponsorizată de Philips Avent şi Animax, susţinută de parteneri precum Ana Pan, Skin Novels (săpunuri naturale), Centrul Comercial Auchan şi imortalizată de Cristina Nichituş Roncea. Acestea fiind zise, aştept cu nerăbdare ediţia următoare şi sper ca roadele participării mele la aceste sesiuni să fie culese aici pe blog! 🙂
Comments