Să mă scoată cineva dintre măslini, vă rog! Alungaţi-mi mirosul de calamar prăjit din nări, gustul sărat al mării de pe buze şi amintirea brizei de pe piele. Ar mai fi gâdiliciul nisipului de sub tălpi, sarea din păr și insula aceea cu totul. Să mă aducă cineva cu picioarele pe pământ românesc, că vreo 600 km și 10 h de drum nu au reușit! 🙂
A fost primul nostru concediu după 5 ani, dar și prima vacanță împreună cu cei doi mici poznasi. Aveam emoții înainte să plecăm. Nu știam cum vor suporta copiii drumul, cum vor percepe ieșirea din rutină, cum se vor înțelege ei cu marea și dacă ne vor lăsa și pe noi să ne bucurăm de acele zile. Am încercat să rămânem moderați în așteptări și, cu mici excepții, chiar am avut parte de multe momente liniștite. Am ales cea mai apropiată insulă grecească, chiar dacă noi doi nu eram la prima vizită. Ne-am organizat din scurt şi pentru că bugetul nu era unul atât de generos încât să ne permitem bilete de avion pentru toţi patru, Thassos ni s-a părut cea mai potrivită alegere. La început eu am avut un mic regret. După atâtea veri petrecute acasă, mi-aş fi dorit să vedem şi altceva. Dar acum sunt fericită cu alegerea noastră. După 8 ani am regăsit insula puţin schimbată, mai primitoare și mai pregătită pentru turiști, dar la fel de frumoasă precum ne-o aminteam.
Ne-a priit Thassos. Mâncarea a fost foarte bună şi proaspătă. Acesta este un mare plus, mai ales pentru copii (mărturisesc că marea mea temere au fost enterocolitele). Preţurile ni s-au părut şi ele destul de rezonabile. Noi luam doar prânzul la tavernă, dar având în vedere ora târzie (14.00-15.00) nu e de mirare că seara nu ni se mai făcea foame. Aveam după somn o masă de fructe, iar apoi când ieşeam pe afară se agăţau de noi îngheţata sau clătitele cu îngheţată. În vreo două seri am dat-o şi pe chips-uri la cererea copiilor. Ideea le-a venit de la nişte turişti cu mâncare sănătoasă pe plajă. Nu m-am crizat, ba chiar le-am savurat şi eu pentru că în rest nu prea cumpărăm. De fapt, cred că în cele 7 zile princhindeii au mâncat cartofi prăjiţi cât pentru un an întreg. Grecii ţi-i servesc cu orice, chiar şi cu musaca. Nu ştiu dacă ăsta le-o fi obiceiul sau dacă s-au adaptat la turistul român.
Mare şi munte la un loc, pe insulă nu ai cum să te plictiseşti. Noi nu am mers de două ori pe aceeaşi plajă. Din cele peste 50 de plaje ai de unde alege, mai aglomerate sau mai libere, mai amenajate sau mai sălbatice. Noi le-am căutat pe cele pe care să avem confort şi care să aibă intrarea foarte lină în apă. Singurul compromis l-am făcut la Marble Beach, cu intrare abruptă, dar pe care am ales să mergem pentru plaja din pietricele de marmură.
Copiii au îndrăgit apa din prima zi, s-au jucat în nisip o groază și am avut noroc că ne-am întâlnit acolo cu niște prieteni și fetițele lor. Abia adormeau la prânz cu gândul la cea de-a doua porție de distracție de peste zi. Primele întrebări la trezire erau gata, mergem la mare? sau unde mergem acum? Spre final oboseala a început să își spună cuvântul, dar doar pentru că am exagerat noi vreo 3 zile la rând cu statul pe plajă și apoi la masă cu prietenii noștri. Ne-am lăsat şi noi puţin furați de vacanţă, peisaje, companie, mâncare….dar timpul trece, criza vine! 🙂
Drumul nu ne-a dat mari bătăi de cap aşa cum ne aşteptam. La întoarcere a durat puţin mai mult. Fiind pe zi, am făcut ceva mai multe opriri, iar prin Bulgaria am avut parte de vreme rea, cu ploaie puternică şi grindină. Dar chiar şi aşa cei mici au rezistat destul de bine celor 9-10 h. Amedeea a dormit de fiecare dată foarte mult. Albert mai puţin, pentru că atunci când adormea el, se trezea ea şi începea să facă gălăgie. 😀
Ne-a plăcut şi mai vrem! Când ne aproapiam aseară de casă, copiii cereau înapoi în concediu. Şi noi am fi vrut înapoi şi nu excludem să devenim rezidenţi de vară în Thassos, aşa cum sunt mulţi români de-ai noştri. Atât de mulţi, încât la un moment dat mi se părea ciudat să aud altă limbă vorbindu-se în jurul meu. Până şi tavernele aveau meniul sau diverse anunţuri în limba română. Inclusiv noi am mâncat numai la recomandările prietenilor noştri experţi în Thassos.
Promit să revin cu detalii despre plaje şi taverne, dar acum mă duc să îmi mai revin puţin şi să ies din mood-ul de vacanţă! Voi ce destinaţie de vacanţă aveţi sau aţi avut vara aceasta? Pe unde vă place să vă plimbaţi? Singuri sau împreună cu cei mici?.. 🙂
Aoleu, mor de foame, poza ta cu calamarul la grătar a venit într-un moment cheie :) . Lăsând gluma la o parte, Grecia e tare faină...și ai scris foarte frumos despre ea. Cât despre cartofi prăjiți nici eu nu înțeleg, sunt ei sau orezul :)...doar în Evia am găsit niște baby dovlecei opăriți pe care îi serveau cu ulei de măsline și zeamă de lămâie...Well, să visăm, deci...
Să știi că pentrul calamarul acesta am mers special pe plaja din Potos. :)) Dar a meritat tot efortul! Unde mai pui că ne-a fost servit și de o româncă.. Cu cartofii nu știu ce au. Pe un platou erau chiar și pe lângă orez. La început a fost bine, dar când am văzut că Amedeea doar cartofi prăjiți mânca la taverna..M-am stresat puțin, dar am încercat să mă bucur de vacanță și să o las și pe ea să mănânce ce-i poftea inima. Sper că la anu' îsi va mai schimba preferințele culinare. :)
Asta cu cartofii lângă orez mi s-a părut într-un mare fel... :) Nu te stresa, nu cred că Amedeea a prins gustul lor atât de tare încât să-ți ceară să-i faci în fiecare zi. Tudor a mâncat și el, cu toate că nu-i place cartoful în general. Nu m-am stresat nici eu, n-am făcut caz de asta și nu s-a întâmplat nimic :)
Aşa este! Cred că s-au obişnuit că acasă nu mâncăm anumite alimente. Despre cartofii prăjiţi, soţul meu spune mereu că nici măcar de ziua lui nu-i vede. Ne-a intrat cumva în obicei să nu îi preparăm în casă, dar asta nu înseamnă că nu ne plac şi că nu îi mâncăm dacă ni se pun la dispoziţie. :)))
Si la noi e primul concediu in afara tarii cu copiii. Am evitat sa ma stresez pana acum pentru ca le am considerat mici si mie nu mi plaje in mod deosebit marea ?. Sa vedem cum ne vom descurca! Amedeea e draguta rau!
Şi noi am plecat cu inima strânsă. Mai ales după experienţa din mini-vacanţa de Rusalii. Dar de data asta chiar a fost bine. Faptul că aveau mereu activitate, a ajutat mult. Au mai fost câteva momente tensionate, dar am rămas cu mai multe amintiri frumoase. Concediu plăcut şi liniştit să aveţi! Unde mergeţi? :)
Unde v-ați cazat? Tor caut ceva prietenos pt copii și mu găsesc
Bună, Geanina! Noi ne-am cazat în Skala Sotiros la Second Home. Caută pe booking.com şi o găseşti, ca să îţi faci o idee. Am avut apartament cu dormitor şi sufragerie, pe care am folosit-o pentru copii (aveau doua canapele pe care le-am unit, dar ne puseseră la dispoziţie şi pătuţ pentru copil în dormitor. ). Apartamentul are şi o chicinetă cu cele necesare (frigider, aragaz, veselă şi ustensile). Nu este wow, dar l-am găsit foarte curat, gazdele foarte amabile. Cred că mi-ar fi plăcut să se facă o curăţenie mai des. Noi am atat 7 nopţi şi în toată perioada aceasta au intrat o singură dată să schimbe aşternuturile şi pentru restul. Skala Sotiros este o zonă mai liniştită a insulei, nu aşa spectaculoasă precum este Skala Potamia de exemplu. Dar am fost cu maşina şi nu eram restricţionaţi de distanţe, ne-am plimbat de colo,colo. Nu ştiu ce vârstă au copiii tăi, dar noi cu 2,6 şi 4 ani ne-am descurcat. Pensiunea era aproape de plaja locală şi de magazine. Verifică şi vezi cum ţi se pare. Sper că am fost de ajutor! :)