Acum ceva timp scriam despre lecţia deschisă de la grupa lui Albert. Şi eram foarte amărâtă la momentul respectiv. Însă povestea are şi o continuare, una chiar surprinzător de plăcută, dar asupra căreia nu am reuşit să revin până acum.
La puţin timp după inspecţie, s-a întâmplat ca eu şi doamnele educatoare să avem o întâlnire de consiliere. M-am folosit de ocazie să abordez şi subiectul clasicelor inspecţii şi să îmi expun îngrijorarea în legătură cu lecţiile aranjate. Albert îmi povestise despre un anumit răspuns pe care l-a avut, iar mintea mi-a fugit la obişnuitele repetiţii de dinaintea inspecţiilor şcolare. Nu mică mi-a fost surpriza când am aflat că răspunsul era, de fapt, o întrebare ascunsă într-un balon. În momentul în care balonul era înţepat şi se spărgea, ieşea la iveală şi întrebarea. Iar doamnele educatoare m-au asigurat că pot să stau liniştită deocamdată, la grădiniţă nu se pot pregăti lecţiile pentru inspecţii. Copiii ar putea scăpa oricând un:
Aaaa, dar am mai făcut activitatea aceasta…
Întâlnirea mi-a dat mult de gândit. În primul rând, mi-am dat seama cât de mult contează comunicarea cu omul care se ocupă de educaţia formală a copilului. Cât de important este să nu rămânem în filmul din capul nostru. Să întrebăm atunci când avem nelămuriri. Să iniţiem dialoguri despre frământările noastre de părinţi, să le cerem părerea cadrelor didactice şi să ne-o exprimăm pe a noastră. Ne plângem de sistem, dar sistemul suntem şi noi: copii, educatori şi părinţi. Apoi, doamnele mi-au oferit şi câteva detalii din culise. Iar viitorul nu se anunţă roz deloc: reduceri de personal în învăţământ, număr şi mai mare de copii în clasă.
Copil aproape şcolar, părinţi debusolaţi.
Chiar dacă mie îmi vine greu să cred, în mai puţin de un an şi jumătate, Albert îşi va schimba statutul. Din preşcolar, va deveni şcolar. Dincolo de faptul că timpul parcă a luat-o razna, momentul mă îngrozeşte. Nu ştiu de unde să încep să îi caut o şcoală şi un învăţător. Nu neapărat cel mai bun, cât cel mai potrivit pentru el. Lucrurile încep să se lege, să văd mai clar o direcţie în ceea ce îl priveşte. Dar încă este haos în capul nostru..Mi-aş dori să facem o alegere bună încă de la început, deşi nu exclud nici varianta mai multor încercări. Ca şi la grădiniţă, vom opta pentru o şcoală de stat în primă fază. Cred cu tărie în faptul că omul sfinţeşte locul. Doar că nu ştiu unde să îl caut, la ce ar trebui să îmi deschid canalele, pe unde să îmi întind antenele.
Conferinţa Educaţia modernă şi performantă.
Weekend-ul viitor merg la conferinţa Educaţia modernă şi performantă. Parenting Ads şi Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prinţesa Urbană) aduc în faţa părinţilor şase oameni care activează în domeniul educaţiei. Sunt oameni cu ani mulţi de experienţă, care au mişcat lucruri în jurul lor, care au crescut generaţii. Sunt nume mari în sistemul educaţional din România. Pe unii îi cunosc deja şi îi ascult de fiecare dată cu mult interes, pe alţii abia acum îi descopăr. Merg la conferinţă cu speranţa că voi mai face puţină ordine printre gânduri. Voi încerca să culeg informaţii, să analizez, să văd ce ni se potriveşte nouă şi ce putem face cu resursele noastre actuale. Simt că intrăm într-o nouă etapă, că întrebările şi neliniştile cresc odată cu vârsta copiilor.
Cred că educaţia este unul dintre cele mai de preţ daruri pe care le poţi face copiilor. Eu însămi sunt un exemplu clar al investiţiei familiei mele în educaţie. Spun familie, pentru că pe lângă părinţi, am primit ajutor din mai multe părţi. La rândul nostru, încercăm să facem o prioritate din educaţia copiilor noştri. Dar nu e de ajuns. Avem nevoie de repere, de informaţii, de îndrumări, de atenţie şi ascultare a copiilor sau a propriului instinct. Puzzle-ul are mai multe piese. Se pare că înainte să îi trimitem pe ei la şcoală, trebuie să mergem noi la şcoală, mai întâi. Mie îmi place să îi spun Şcoala pentru Părinţi. 🙂
Detalii despre conferinţă:
Data: 21 Aprilie, 2018
Ora: 9.00
Locaţie: Hotel Sheraton, Bucureşti
Invitaţi:
- Prof. Dr. Florian Colceag, Doctor în economie, „Antrenor de genii”ş
-
Oana Moraru, Consilier educaţional, fondatoarea şcolii Helikon (material înregistrat)
-
Violeta Dascălu, Director Școala Gimnazială Ferdinand I din București și profesor de geografie
-
Claudia Chiru Profesor pentru învățământul primar la Școala nr. 195 din București
-
Mariana Uliță, Director Montessori Institute of Bucharest
-
Șerban Iosifescu, Directorul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar
Cost: 100 lei (participare în sală) sau 70 lei (vizionare online).
Eu voi reveni cu impresiile personale, dar mi-ar plăcea să dezbatem puţin. Aşa că, indiferent pentru ce modalitate de urmărire a conferinţei veţi opta, din sală sau de acasă, vă aştept aici şi cu părerile voastre. Părinţi sau cadre didactice. Ar fi interesant să avem o imagine de ansamblu.. 🙂
Comments