Să mă fi văzut ce încrezătoare îmi îndesam eu trusa de make-up în bagajul pentru maternitate. Sau cum mi-am făcut singură manichiura, dar mai ales pedichiura, la toate cele 38 de săptămâni de sarcină. Roşu corai, culoarea sezonului, cum altfel?! Şi părul buclat de cu seara înainte de marea întâlnire. Mă pregăteam să trec la statutul de mămică şi nu o puteam face chiar oricum. Ca orice începătoare, nu mă gândisem că trusa de make-up va rămâne aproape neatinsă (şi chiar dacă îmi trecea prin cap, tot o luam, mai bine să fie) 🙂 . În ceea ce priveşte manichiura şi pedichiura, am aflat abia înainte de operaţie că se recomandă cel mult un lac transparent. Iar buclele mi s-au părut cam zbârle după o noapte (aproape) nedormită de emoţii, aşa că mi-am spălat părul din nou. Dimineaţa, fix înainte să plecăm spre spital. Suficient cât să întârziem.
Ce a urmat în săptămânile, lunile sau chiar anii de mămicie? Cum s-au schimbat ritualurile mele de îngrijire şi înfrumuseţare? Aud acum că odată devenite mame, brandurile cred că renunţăm la ele, că ne dăm toți banii pe scutece, jucării, produse de îngrijire pentru copii. Ca exponentă a categoriei mămicilor, m-am întrebat în ce măsură le-am îndreptăţit să mă perceapă aşa..Este adevărat că prioritățile mi s-au schimbat după ce am devenit mamă. Recunosc că la începuturile mele într-ale mămiciei nu reușeam să intru în duș în fiecare zi, dar aceste lucru nu însemna că nu mă mai spălam deloc. Chiar şi acum mai am zile din acestea. Da, nu mi-am mai cumpărat haine. După prima naştere provocarea a fost să intru din nou în cele pe care le aveam deja. Apoi, când am revenit la greutatea normală, am aflat că sunt însărcinată din nou, aşa că reînnoirea garderobei a pierdut teren şi ea. Şi totuşi:
- nu ies aproape niciodată afară din casă fără un fond de ten şi un corector. Asta pentru că am un semn din naştere pe faţă, pe care de obicei mă străduiesc să îl ascund. În plus, îmi place să am acea culoare uniformă şi luminozitate a pielii pe care o oferă fondul de ten.
- farduri pentru pleoape nu folosesc mereu, depinde de ocazie şi de timpul pe care îl am la dispoziţie, însă ele nu lipsesc din trusa mea. În schimb rimelul este aproape obligatoriu, de cele mai multe ori completat de fardul de obraz, urmat îndeaproape de luciul de buze sau de ruj.
- deodorantul antiperspirant şi parfumul nu au dispărut de pe raftul meu.
- seara şi dimineaţa încerc să nu sar peste etapa demachierii şi a hidratării tenului. Uneori îmi mai fac şi câte o mască.
- nici pe păr nu îl las în ale lui. De regulă îl îndrept cu placa sau îmi conturez câteva bucle lejere, atât cât îmi permite îndemânarea. Periodic îi ofer şi câte o mică sesiune de răsfăţ la salon.
- de când cu copiii, coafatul înaintea unui eveniment îl las pe mâna specialiştilor. Este cea mai bună metodă de a ne salva tuturor buna dispoziţie. În caz contrar, coafură nereuşită → mămică îmbufnată! 😀
- în tinereţe îmi mai dădea inima ghes să îmi îngrijesc unghiile şi sprâncenele acasă, dar de aproximativ un an externalizez procedurile ori de câte ori se poate. Portofelul nu este nici acum cu mult mai generos, dar răbdarea mea se consumă prin alte părţi (a se citi copii mici cu toane mari). Încă nu am scăpat de sentimentul de vinovăţie atunci când irosesc bani din bugetul familiei pe astfel de frivolităţi, dar deh, din când în când îmi place să se mai îngrijească alţii de mine.
- primul tratament cosmetic din viaţa mea datează tot din perioada post-copii, iar acum urmează al doilea.
- bărbatu’ este disperat în continuare de cât de mult timp îmi ia ieșitul pe ușă. Exasperarea lui este cel mai bun barometru! 😀
Aşa că, preconcepţiile în ceea ce le priveşte pe femeile devenite mame nu cred că îşi au rostul. Sunt lucruri la care o femeie nu renunţă, indiferent de circumstanţe, indiferent că are un copil, doi sau poate mai mulţi. Eu văd multe mămici dichisite şi preocupate de imaginea lor. Din rândul prietenelor şi cunoştinţelor mele, nu reuşesc să identific acum femei care şi-au schimbat radical ritualurile de îngrijire şi înfrumuseţare. Poate avem perioade în care facem mai puţin, dar și acelea sunt trecătoare. Dimpotrivă, cred că odată cu mămicia învăţăm (mai devreme sau mai târziu) să fim mai generoase cu propria persoană. Asta cu “mamele care nu au bani și sunt delăsătoare” mie îmi sună din aceeaşi categorie cu “femeile se îngraşă şi se neglijează după ce s-au căsătorit”. 😀
Sursa foto: aici
Comments