Pe vremea când eram eu copil, desenele animate erau apariţii rare pe TV. Ce-i drept, nu aveam nici multe posturi la dispoziţie. TVR 1 era de bază, iar mai târziu a devenit disponibil şi TVR 2. Varietatea dată de televiziunea prin cablu a ajuns mai greu în casa noastră, după ce eu depăşisem oficial vârsta desenelor animate. Există şi o explicaţie, locuim la ţară. 🙂
Şi totuşi, îmi amintesc cu drag serile de sâmbătă. După Teleenciclopedia aveam întâlnire cu tărâmul fermecat al personajelor Disney. Mă înfiinţam în faţa televizorului şi toată lumea trebuia să respecte progamul pentru copii. Cel mai mult îmi plăcea Aladdin şi Lampa fermecată. Avea de toate desenul acesta animat: magie, umor, exotism, iubire, trimful binelui asupra răului, o perspectivă asupra vieţii de pe alte meleaguri. Uneori în program îl mai aveam şi pe Donald Duck cu timbrul lui inconfundabil. Doamne, cum îmi mai ascuţeam urechile ca să înţeleg ce spune! Dacă în peisaj mai apăreau şi nepoţii năzdrăvani, atunci puneam de o comedie pe cinste..
Aşa cu porţia cum le primeam pe atunci, îndrăgeam poveştile Disney. Am continuat să le urmăresc şi la vârsta pre-adolescenţei. Cred că aveam 12 ani cînd mama a încercat să îmi sugereze că eram deja cam mare pentru desene animate. Evident că în sinea mea nu am fost de acord cu ea. Îmi plăcea să fiu mare, dar nu am încetat să le urmăresc pe ascuns. 😀
Nu îmi amintesc exact când mi-am pierdut interesul pentru desenele animate. Bănuiesc că în momentul în care am început să dispun de mai multe opţiuni pe telecomandă. Însă ele au revenit în viaţa mea de curând, odată cu cei mici. Piciul este mare amator de TV. Desenele animate şi reclamele sunt preferatele lui. Dacă aş lăsa televizorul pornit cât e ziua de lungă, nu garantez că s-ar mişca de pe canapea vreo secundă. Aici mărturisesc că este şi greşeala mea, dar voi dezvolta într-un articol viitor toată povestea noastră şi ce ajustări am făcut pe parcurs.
După ce am trecut de etapa Duck TV, am ales Disney Jr. ca program de desene animate. Nouă ni s-a părut varianta cea mai potrivită. Am făcut alegerea bazându-ne cumva pe instinct. Primul care ne-a convins a fost Clubul lui Mickey Mouse. Chiar dacă eu în copilăria mea nu am avut ocazia să îi urmăresc aventurile, acum recunosc că am momente în care că mă uită Dumnezeu alături de fii-miu. Interactivitatea este marele plus pe care l-am luat în calcul. Per ansamblu mi se pare un desen animat bun, potrivit pentru copiii de vârstă mică prin modul în care este conceput, prin diversitatea temelor abordate şi conţinutul educativ, dar şi prin promovarea ideii de distracţie, aventură şi cunoaştere alături de prieteni. Bonus, noi nu le-am pus copiilor la dispoziţie subtitrarea în limba română.
Vestea bună este că în mai puţin de două zile, Disney Jr. lansează un nou serial ce îi are ca protagonişti pe Mickey şi pe prietenii lui, Minnie, Pluto, Goofy, Daisy și Donald. Este vorba despre Mickey şi Piloţii de Curse, ce va avea premiera pe 22 Aprilie, la ora 10.30. Dacă nu sunteţi prea matinali în zilele de week-end şi vă puteţi începe relaxat ziua alături de cei mici, aceasta poate fi sugestie de program pe care să îl urmăriţi împreună. Iată şi câteva motive pentru care să o faceţi:
Cel mai îndrăgit personaj Disney, Mickey și prietenii săi – Minnie, Pluto, Goofy, Daisy și Donald – iau parte la curse pline de aventură și umor în mașinile lor personalizate, în diferite locuri pe glob, dar și în orașul lor natal, Hot Dog Hills.
Serialul abordează teme precum umor, prietenie, lucru în echipa și fairplay puse în contextul curselor de mașini.
În plus, Minnie și Daisy au o afacere secundară, numită Ajutoarele Abile. Ele demonstrează multă creativitate și autenticitate în provocările întâmpinate. Acestea pot fi salvarea unei pisici dintr-un copac, recuperarea unor bijuterii pierdute din canalizările Parisului sau multe, multe altele la fel de surprinzatoare si amuzante.
Serialul Mickey și Piloții de Curse are la bază o programă educațională menită să cultive diferite arii de dezvoltare ale copilului: fizică, emoțională, socială și cognitivă, precum și stimularea abilităților de gândire, etice și creative. Poveștile prezentate pun accentul pe modalități multiple de a rezolva diverse probleme și sprijină copiii să dezvolte abilități de gândire critică, dar și perseverență și flexibilitate. Curiozitatea și bucuria descoperirii sunt elemente centrale în serial, pe măsură ce Mickey și prietenii săi explorează diferite țări, culturi și tradiții în aventurile lor.
Şi acum, îmi traduce şi mie cineva ce răţoieşte dumnealui? 😀
Mă încântă să aflu că acest desen animat are la bază o programă educațională. Chiar mă încântă. Chiar sunt curioasă dacă părinții urmăresc primele seriale cu odraslele și apoi discută pe marginea lor. Eu una așa aș face. Mai am un pic de timp până atunci ;)
Este chiar relaxant și pentru noi să urmărim un desen animat bun. Eu mă bucur de ce nu am avut eu în copilărie.:-) Plus că stând alături de ei, apoi acceptă mai ușor că a expirat timpul de privit la TV.