De când suntem în Haarlem, se întâmplă magie în bucătăria noastră. Fiind în plină acomodare, iar la capitolul mâncare am fost loviți rău de tot, îmi dau examenul în creativitate. Las inspirația să mă ghideze și combinația să iasă. Primesc și încurajări de pe margine:
– La noi în casă miroase cel mai bine din cartierul ăsta!
Săptămâna trecută am făcut cozonac. Ne-au rămas 10 albușuri de ou. De fiecare dată îmi propun să le folosesc într-un chec, dar la final ajung în coșul de gunoi. Cât pe-aci să pățească același lucru și acum, dar într-o după-amiază din cursul săptămânii le-a venit rândul.
Am tras cu ochiul la o rețetă de pe internet ca să îmi fac o idee, dar eu aveam în gând făina din fulgi de ovăz și tortul cu mere al Alinei, pe care intenționam să îl reiau. Am combinat cele două rețete, am mai adăugat ceva de la mine și a ieșit ceva bun, care a aproape că a dispărut cât timp am stat eu într-o sesiune 1 la 1. Când am coborât în bucătărie, am mai găsit un sfert din prăjitură pe platou.
Astăzi, am simțit nevoia de mai multă aromă și a ieșit rețeta de mai jos. Pentru care am mai sacrificat 10 ouă, iar acum trebuie să le găsesc întrebuințare gălbenușurilor rămase. 😀
Rețetă de prăjitură cu mere, fulgi de ovăz și nucă:
10 albușuri de ou
1 cană rasă cu fulgi de ovăz
2 mâini de nuci
3-4 linguri de miere
1 plic praf de copt
coaja de la o lămâie bio
8 mere
2 linguri de zahăr brun
1-2 lingurițe de scorțișoară
Curățați 7 mere, le tăiați în bucăți mari și le amestecați cu zahărul și scoțișoara înainte de a le pune în tava în care ați așezat mai întâi o foaie de copt. Eu am folosit o tavă de tort, cu diametrul de 22 cm.
Pentru blat, măcinați fin fulgii de ovăz în blenderul cu lamă S, îi amestecați cu nucile (măcinate și ele la fel) și cu praful de copt. Apoi bateți albușurile de ou pănă se transformă într-o spumă tare, în care încorporați treptat (cu mișcări de jos în sus) amestecul de fulgi și nuci. Blendați și mărul rămas până devine piure și îl încorporați și pe el cu grijă și treptat. La final, adăugați coaja de lămâie și mierea. Când compoziția este omogenă, o răsturnați peste mere și o nivelați.
Puneți prăjitura la cuptorul preîncălzit la 170 grade, fără ventilație, timp de 50 minute.
Cred că am avut dreptate cu lămâia. Este adevărat și că am făcut o pasiune pentru aroma ei în aluaturi în ultima vreme, dar chiar se combină foarte bine cu scorțișoara în această prăjitură cu mere, fulgi de ovăz și nucă. Din nou, o porție nu a fost suficientă și până să public rețeta pe blog, probabil nu va mai rămâne nicio dovadă a existenței ei efemere.
Dacă vei încerca și tu această rețetă, aș fi bucuroasă să aflu cum ți-a ieșit și cum ți s-a părut combinația de arome. Poate chiar ai mai adăugat ceva. Lasă-ne să afăm în ce fel te-a purtat inspirația.. 🙂
Îți mulțumesc că ți-ai luat din timpul tău și mi-ai citit articolul. Dacă ţi-a plăcut, a stârnit în tine vreo emoție sau chiar ți-a fost de folos și ai vrea să prinzi de veste imediat ce îl public pe următorul, te invit să rămâi conectat şi cu pagina de Facebook a blogului! 🙂
Arata delicios si vom incerca si noi cu siguranta! Pune si reteta de cozonac si le fac pe amandoua ca sa rezolv oule! :)
Noi am început cu rețeta Gabrielei Cara și tot pe aceasta o folosim. Găsești rețeta aici: https://gabrielacara.blogspot.com/2008/10/cozonaci-babani-nu-gluma.html Chiar și atunci când vrem să facem aluat pentru rulouri cu scorțișoară sau cornuri dospite cu gem, ne ghidăm tot după această rețetă. Iese delicios și pufos de fiecare dată. Ce am observat în timp, este că e nevoie de coajă de portocală sau lămâie, pentru că altfel miroase a drojdie. :)
Yummy, tasty and healthy
Mulțumesc, Marina! Aceasta este intenția pentru familia mea și apoi o dau mai departe. Mă bucur să fie util și altor persoane și chiar familii! :)