contact@denisamanica.ro
  • Acasa
  • Despre mine ⌵
    • Despre blog
Denisa Mănica
  • Blog ⌵
    • A fi Părinte
    • Feminitate
    • Utile
    • Evenimente
  • Contact
  • Acasa
  • Despre mine ⌵
    • Despre blog
  • Blog ⌵
    • A fi Părinte
    • Feminitate
    • Utile
    • Evenimente
  • Contact
iulie 29, 2017 | in Utile

Thassos: plajele pe care am mers însoţiţi de copii şi tavernele la care am mâncat

IMG-20170726-WA0011
Reading Time: 9 minutes

Am trecut cu bine de primul nostru concediu în patru şi chiar mă bucur că am dat curs acestei nebunii. Abia îl aşteptăm pe următorul! Şi mai mult m-a bucurat fericirea copiilor. S-au distrat, aşa cum numai ei ştiu să o facă, iar uneori parcă ridicau totul la rang de experienţă de viaţă. Spre final, Albert începuse să priceapă cum stă treaba cu vorbitul în limba engleză şi deja încerca să iniţieze mici conversaţii. Îmi povestea taică-su cum striga TOILET la oamenii din bar beach-uri atunci când avea vreo urgenţă de genu’. Și să nu vă închipuiți că are o voce prea suavă la cei aproape 4 ani. Dacă mai dormea careva din picioare, în momentul în care trecea copilul nostru pe lângă el întrebând de toaletă, îi fugea şi mama somnului.

Ne întreba un prieten dacă nu ne-ar fi fost mai bine fără copii. Mai bine, nu cred. Mai uşor sau mai relaxant, cu siguranţă! Cu doi copii mici, de aproape 4 ani și 2 ani și jumătate, ești mult mai restricționat. Cele mai mari temeri ale noastre au fost legate de nivelul apei și de înec, de mâncare și enterocolitele atât de frecvente la copii în vacanță. Din fericire, Thassos s-a dovedit o alegere bună și liniștitoare și în aceste privințe.

În fiecare zi am mers pe o plajă nouă. Din ce ne mai aminteam noi și câteva recomandări ale unor prieteni mai familiarizați cu insula, ne-am stabilit itinerariul zilei în funcție de plajă și taverna ls care urma să mâncăm la prânz. Am făcut și un top al preferințelor noastre, cu puncte forte și puncte slabe. Criteriile sunt subiective, desigur. În principiu, am luat în calcul intrarea în apă şi confortul oferit adulţilor.

Ne-am întors în Thassos și în 2018 și am făcut un scurt update al articolului din 2017. Preferințele noastre s-au schimbat ușor, am mai descoperit și alte plaje, ne-am reformulat părerea despre altele. Ne place insula pentru atmosfera de vacanță și pentru intrările în apă destul de line și potrivite pentru un concediu cu copii mici.

1. Plaja Golden Beach a fost preferata noastră. Se află aproape de Skala Potamia, cea mai turistică zonă a insulei. Este mare (peste 2 km), amenajată, cu nisip fin, intrarea foarte lină în apă pentru copii și fără pietre. În spate ai vedere la munţii Ipsario, iar priveliştea este mai mult decât încântătoare. Beach bar-ul la care ne-am oprit avea servirea destul de bună, nu așteptai după comandă o oră. În plus, aveau şezlonguri gratuite pentru clienți, doar consumație obligatorie de 10 euro.

De aici, noi am mers și am mâncat la Taverna Elena, destul de populară printre români, din câte am văzut. Am mâncat acolo de două ori și ne-a plăcut de fiecare dată.

 

Update 2018: Nici Captain Fish nu este de ratat. Dacă ajungeți mai devreme și prindeți un loc la mesele de lângă mare, priveliștea este spectaculoasă, iar mâncarea ni s-a părut chiar bună. 

2. Plaja Atspas a fost pe primul loc în preferinţele noastre până să ajungem la Golden Beach. Este o plajă micuţă şi cochetă, cu un nisip incredibil de fin şi cu ape foarte puţin adânci, multe zeci de metri de la mal. A fost plaja pe care noi nu am stat cu frica de înec în sân. Cred că şi bebeluşii s-ar încumeta să intre în mare. Am fost cazați în Skala Sotiros şi eram la vreo 15 minute de ea. Am ajuns seara, aproape de 19.00 şi mi s-a părut destul de aglomerată şi la ora aceea.

3. Plaja Psili Ammos este în partea de sud a insulei. Și aici intrarea în apă este potrivită pentru copii, nu la fel de lină precum la Golden Beach, dar tot fără pietre. Aceasta a fost prima plajă pe care am vizitat-o și avea nisip în totalitate. Este amenajată, şezlonguri tot contra-consumaţie, destul de aglomerată, dar așa cred că sunt mai toate plajele populare.

Update 2018: Era plaja cea mai apropiată de pensiunea la care am fost cazați anul acesta, dar am vizitat-o doar de două ori în cele 9 zile petrecute pe insulă. De fiecare dată am găsit-o extrem de aglomerată. Nu a mai fost deloc pe placul nostru.

Ca să mâncăm, am profitat de faptul că eram pe această parte a insulei și am mers la Theologos pentru o porție de miel la Taverna Stelios. Probabil că am fi și savurat-o dacă niște viespi nu ar fi ținut cu tot dinadinsul să se ospăteze cot la cot cu noi.

 

4. Plaja din Potos este tot pe partea sudică și deși e mai mică decât celelalte două și destul de aglomerată, nouă ne-a plăcut. Am fost pe ea în cea de a doua zi (plină) de vacanță, nivelul apei la intrarea în mare era acceptabil pentru copii vreo câțiva metri, iar ei s-au putut bălăci în voie. În schimb avea pietre și pietricele, ceea ce poate fi deranjant pentru persoanele cu picioare mai sensibile. Noi am avut parte și de un mic incident, pe Amedeea a înțepat-o o viespe. De fapt, pe mai toate plajele am văzut că sunt viespi, aşa că nu uitaţi (cum am făcut noi) de Fenistil sau altceva pentru înţepături şi luaţi-l cu voi de fiecare dată.

Cel mai mare avantaj al acestei plaje este Taverna Irene. Calamarul umplut cu brânza feta face toţi banii. Îi mulţumim prietenului nostru pentru recomandare şi pentru un prânz delicios! 🙂

5. Plaja Pachis este destul de îngustă, are intrare lină în apă, dar cu pietre multe. La un moment dat cineva avertiza că a văzut şi arici de mare. Noi nu i-am văzut, dar am şi mutat cortul. Este potrivită pentru familiile cu copii, însă acele pinilor care o umbresc, odată ajunse în nisip, pot deveni deranjante la picioare.

Update 2018: De departe, a fost plaja preferată a sejurului din 2018. Diferența a făcut-o porțiunea de plajă administrată de hotelul Sentido. Aici am găsit toate ingredientele unei zile liniștite la plajă cu doi copii mici (3,6 ani și 5 ani): nivel al apei mai mult decât potrivit pentru bălăceală , șezlonguri în buza mării și cu respectarea distanței de intimitate între ele, servire foarte bună pe plajă, toaletă modernă și curată, terasa hotelului cu mâncare bună și porții mari. În luna septembrie, copiii au putut să doarmă la umbra copacilor de pe plajă.

6. Paradise Beach este o plajă cu nisip fin, foarte potrivită pentru copii datorită nivelului apei foarte scăzut la mal. Peisaje superbe cu insula din mare şi munţii din spate. Ceea ce nu ne-a plăcut nouă a fost service-ul clienţi de pe plajă şi drumul. Fiind cu copiii, am ales să coborâm cu maşina pe acea potecuţă până la plajă. Are vreo 500 m. La coborâre a fost cum a fost, dar la urcare, să rămânem pe acolo, nu alta! Şi cu maşina ruptă în două. La ora 12 când ne chinuiam noi să ieşim, se aglomerase foarte rău, aveam maşini şi din sens invers, drumul extrem de îngust. Horror! Data viitoare vom reveni pe plajă doar în extra-sezon sau vom lăsa maşina în parcarea de sus.

7. Plaja Marble Beach vă poate oferi o experienţă unică datorită ameste cului de nisip cu spărtură de marmură. Spre deosebire de acum 8 ani, am găsit-o cu un beach bar şi amenajată cu şezlonguri pe care le plăteşti încă de la intrare. Dezavantajul este că apa deşi are întrare lină, la câţiva paşi după aceea devine foarte abruptă. Aici copiii nu pot intra în mare decât însoţiţi. Alt dezavantaj ar mai fi că se aglomerează excesiv şi plaja şi apa. Iar drumul este unul forestier, cam 4 km de la asfalt. Cu toate aceste minusuri, nu este de ratat! Înţeleg că noi nu am fost pe cea mai mare Marble Beach, pe cea de lângă cariera de marmură. Am văzut indicatoare către ea (Marble Beach Porto Vathy pe o placă de marmură), dar noi am ales să mergem pe cea pe care o știam.

De la Marble Beach am mers în port şi am mâncat la Thassian Doukas. Tot acolo am fi mâncat şi la plecarea de pe insulă, dacă nişte jucării nu i-ar fi stârnit pe copii împotriva noastră, atât cât să ne piară pofta de mâncare.

Sursa foto: Thassian Doukas Restaurant

8. Pe plaja Trippiti am ajuns în 2018 la recomandarea gazdei. Se poate merge cu copiii,  dar trebuie să stai mai mult pe lângă ei. Intrarea în mare nu este chiar abordabilă de un copil mic în comparație cu alte plaje de pe insulă. În zona în care ne-am așezat noi, șezlongurile erau destul de departe de apă, direct în bătaia soarelui (dacă este să compar cu Pachis). Mi se pare o plajă potrivită pentru familiile cu copii mai mari, poate 8-9 ani, excelentă pentru snorkeling. Merită oricum o vizită pentru senzația unică pe care o trăiești în momentul în care intri în apă. Pe fundul apei nu este nisip, ci stâncă acoperită de alge. Are și avantajul că este destul de mare și nu am găsit-o prea aglomerată.

9. Pentru prima vizită (2018), Aliki Beach  a fost o mare dezamăgire. Ea este o plajă foarte frumoasă, dar mai mult decât aglomerată din cauză că este destul de mică.. Administratorii de plajă ne-au cerut 35 euro pentru două șezlonguri, bani de care puteai consuma atât băutură, cât și mâncare de la tavernă, e adevărat. Însă service-ul clienți mi s-a părut că lăsa de dorit. E adevărat că nici nu am optat pentru taverna cu tradiție de pe plajă, Beautiful Alice. Șezlongurile erau practic lipite unul de celălalt, intimitate zero, dar apa destul de abordabilă pentru copiii mici. Merită o vizită să vă faceți o idee. Nu știu cât pentru stat la plajă, cât pentru împrejurimile ei. Noi vrem să revenim anul acesta (avem deja rezervarea făcută pentru septembrie 2019) și să explorăm mai mult.. Există și un site arheologic în apropierea plajei.

O ultimă recomandare: plajele populare sunt aglomerate în sezon, dar cred că dacă reușiți să ajungeți mai devreme, prindeți 1-2 h liniștite. Lumea începe să se adune pe plajă după ora 10.00, din câte am observat noi. Sau mai există varianta plajelor mai mici, nu la fel de spectaculoase. Însă de mare vă puteți bucura oriunde pe insulă. Iar în ceea ce privește tavernele și cât de bună este mâncarea, tot după aglomerație trebuie să vă orientați. Unde este plin, acolo se mănâncă bine! 😀

Mai jos vă las un video în care veţi regăsi mare parte din plajele despre care v-am povestit. Eu mă duc să mai visez puțin la turcoazul mării.

Update 2018: La începutul lunii septembrie, temperaturile ni s-au părut și mai plăcute. Soarele își mai pierde din putere și, dacă te adăpostești undeva câteva ore, te poți bucura toată ziua de briza mării. Din acest punct de vedere, Pachis Beach are 5 stele. 🙂 

Similare

Tags: călătorii vacanţă
Join Discussion
4 1

Article by Denisa

Bună! Eu sunt Denisa și îți urez bun venit în lumea mea! Îndrăgostită de familia mea, de cărți, de dezvoltare personală și psihoterapie scriu cu pasiune despre lucruri frumoase sau mai puțin frumoase, despre povești de viață pe măsură ce le trăiesc. Sunt consilier de dezvoltare personală și psihoterapeut integrativ în formare, așa că dacă ți se pare că te pot ajuta cu ceva, dă-mi de știre folosind formularul de contact.

Previous StoryImpresii din primul nostru concediu cu copiii în Thassos Next StoryDespre începuturile noastre sinuoase.. (1)

Comments

  1. Marina iulie 31, 2017 Răspunde

    Foarte util articolul! Peste 2 zile vom avea ocazia sa vedem live lucrurile frumoade despre care ai scris. Clar voi tine acest articol la indemana pentru a reveni asupra lui la fata locului. Thanks for sharing!

    • Denisa august 1, 2017 Răspunde

      Mă bucur mult că vă este de ajutor! Sper să aveţi un concediu plăcut şi vă aştept cu popriile impresii din Thassos! :)

  2. Ina august 2, 2017 Răspunde

    Noi am fost in iunie, dar mi-a fost tare drag sa revin cu sufletul in Thasos prin ceea ce ai scris tu...

    • Denisa august 3, 2017 Răspunde

      Ce mă bucur, Ina! :-)

Cancel Reply

(not be shared)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta un articol

Facebook

Facebook

Abonare E-mail

Vei primi notificari pe e-mail, despre fiecare postare noua.

Alătură-te celorlalți 23 de abonați

Ultimele Articole

  • Red & Black Online Workshop (2)

    “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine

  • IMG_20220205_180212

    Să sperăm că acesta este sfârșitul (gânduri din izolare)

  • IMG_20220120_092340

    DE CE și CUM să îți scrii o scrisoare la început de an…

  • people-2587353_1280

    Cum se simte Crăciunul tău, atunci când nu mai trăiești în România?

  • 260605489_881390729225297_5174927168452504290_n

    Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză

Scriu despre

alimentație sănătoasă alăptare autocontrol blog blogging cadouri campanie comunitate conștientizare copii copiii cuplu călătorii cărţi educaţie emoţii eveniment feminitate fotografii de familie frumuseţe handmade informaţie investiţie iubire necondiţionată maternitate mămicie noi doi Oana Moraru parenting relaţie responsabilitate reţete reţete fără zahăr sănătate sărbătoare teatru Tv vacanţă viaţa e frumoasă vulnerabilitate work at home moms zile din viața noastră îngrijire şcoală pentru bloggeri şcoală pentru părinţi

Discuţii, discuţii

  • Denisa la Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză
  • Flori la Un an și (aproape) patru luni de aventură olandeză
  • Adriana la “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine
  • Natalia Dabija la “Din interior la exterior” – primul meu workshop online pentru tine
  • Laura la Cum se simte Crăciunul tău, atunci când nu mai trăiești în România?

Categorii

  • A fi părinte
  • Campanii
  • Evenimente
  • Feminitate
  • Utile

Caută

Linkuri utile

  • Politică de confidențialitate

Arhivă

mai 2022
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Copyright DenisaMănica.ro | Web-Design by Cloudberries.ro