Trecu şi Webstock 2017, cel mai mare eveniment de social media din România. Fuse, fuse şi se duse, cum ar spune olteanca din mine. Dar ce lăsă în uma lui e de povestit.
Multă lume la un loc. Foarte multă. Şi aceasta nu a fost doar impresia mea ca om la prima participare, ci şi a altora care au fost în sală la ediţiile anterioare. Cred că este primul eveniment de dimensiunile acestea la care am participat până acum. Iar asta nu poate decât să confirme importanţa şi terenul pe care îl câştigă online-ul.
Ce mi-a plăcut?
De departe, mă declar fanul primei părţi a zilei care a stat sub însemnul inspiraţiei. Rând pe rând, i-am ascultat pe oamenii ajunşi în faţa noastră, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg. Oameni diferiţi, din diverse domenii, fiecare cu talentul şi pasiunea lui. Toţi au avut ceva de dăruit în timpul alocat, fie că a fost un zâmbet, inspiraţie, un îndemn, entuziasm sau determinare.
Idei care să ţină nivelul inspiraţiei sus:

Alex Gâlmeanu – unul dintre cei mai buni fotografi din România, cu numeroase expoziţii de fotografie în ţară şi străinătate :
- Un fotograf bun trebuie să fie un bun filozof în primul rând. Astăzi nu mai este vorba doar despre tehnică, ci despre modul în care înţelegi ce se întâmplă în jurul tău.
- Fotografia documentează timpul şi trecerea lui.
- Un om arată bine într-o fotografie dacă îşi asumă momentul.

Lucian Mîndruţă, care nu are nevoie de nici o altă prezentare, mi s-a părut cel mai relaxat speaker de la Webstock. Unii au amendat relaxarea lui. Mie mi-a plăcut, pentru că ne-a servit pastile de adevăr printre hohote de râs:
- Eu scriu doar pentru că sper că mai sunt şi alţii ca mine.
- Nu poţi schimba lumea cu social media, aduni doar oameni de aceeaşi părere cu tine.
- Nu te limita la a te plânge în status-urile de pe Facebook, oferă şi soluţii ori perspective.
- Testează opinia publicului, dar nu te lua întotdeauna după el. Trebuie să scrii ce crezi şi ce simţi tu!

În vorbele lui Marius Manole m-am regăsit cel mai mult. Deşi numele îmi suna cunoscut şi aveam oarecum habar că e actor, adevărul este că abia acum l-am descoperit. Şi cred că l-aş fi ascultat mult mai mult decât am avut ocazia să o fac. Din punctul meu de vedere, prezenţa lui pe scenă a adus un plus de valoarea considerabil evenimentului.
- Găsesc ceva bun, care să îmi trebuiască în fiecare om, în fiecare siuaţie în care mă bag.
- Apucă-te de ceva dintr-o nevoie reală, nu pentru bani sau faimă!
- Se poate orice! În afară de moarte, pe care nu poţi să o ocoleşti, se poate orice pe lumea asta dacă vrei. Aşa cred!
- E vorba de carismă, de cum se îndrăgostesc oamenii de tine. Şi asta o ai sau n-o ai!
- O formă fără fond n-o să existe niciodată. Oricât de vedetă ai fi în momentul ăsta, oricât de cunoscut ai fi, dacă nu există o bază sănătoasă, reală, trudită, muncită nu rezistă nimic!
- Trăim atât de puţin pe lumea asta, avem o bucăţică de viaţă. Avem dreptul să încercăm tot!…Avem atât de multe de făcut într-un timp atât de scurt. Nu e păcat?!
Proiecte care au apărut din pasiune şi perseverenţă.

Unul dintre cele mai motivante discursuri de la Webstock 2017 a fost cel al lui Claudiu Butacu de la EFdeN, o echipă interdisciplinară cu peste 40 de tineri pasionaţi, studenţi la arhitectură, inginerie, comunicare sau management , în 2014 finalişti în competiția Solar Decathlon Europe în Franța . Un discurs despre muncă multă, suişuri şi coborâşuri, despre renunţare şi revenire, teama de eşec, despre idealuri devenite realitate, despre susţinere şi mai ales despre refuzuri primite prea dur în faţă. Proiectul acestor tineri s-a concretizat într-o casă eco-friendly, construită din materiale sustenabile, cu natura în fiecare cameră. O putem vizita şi noi pe Bd. Pache Protopopescu, nr.66. Şi au planuri mari pentru viitor: un cartier sustenabil şi chiar un oraş.

Ionuţ Budişteanu a fost omul genial al acestei ediţii Webstock. Dacă nici voi nu ştiţi cine este, aflaţi că este un tânar de doar 23 ani, pasionat de calculatoare şi care şi-a transformat pasiunea în meserie. Este cunoscut mai ales pentru pentru marele premiu Gordon E. Moore în valoare de $75.000 obținut la concursul “Intel International Science and Engineering Fair 2013, organizat în SUA, una dintre cele mai importante competiții de știință și inginerie pentru liceeni din lume. Pentru mine el a fost o infuzie de entuziasm şi pasiune pe scenă.
Acestea au fost oamenii şi ideile care m-au inspirat pe mine la această ediţie Webstock, un eveniment Evensys în parteneriat cu Vodafone. După această primă parte a zilei, eu m-am pierdut puţin în peisaj, fără să reuşesc să îmi mai găsesc locul până la sfârşitul evenimentului. Voi povesti ce şi cum într-un articol viitor. Dar până atunci, dacă sunteţi interesaţi să vedeţi cu ochii voştri cele relatate mai sus, vă stă la dispoziţie înregistrarea de aici.
Photo credit: Sabina Ghiormescu.
Comments