Anul trecut pe vremea aceasta participasem deja la prima mea ediție de Webstock. Cel mai mare eveniment pentru oamenii pasionați de Social Media din România. De la nivelul meu de începător (nu că acum aș fi prea departe) am fost ușor de impresionat de desfășurarea de forțe, de locație, de mulțimea de oameni cu interese comune. De invitații din prima parte a zilei. Am primit inspirație și încredere cât pentru aproape un an întreg. Însă cea de a doua parte a evenimentului m-a aruncat pe niște nisipuri mișcătoare. Și chiar dacă efectele le-am resimțit și câteva zile după aceea, rămân recunoscătoare pentru experiență și pentru tot ce am învățat din ea.
Câteva clarificări..
Apetitul pentru scrisul pe blog mi s-a deschis în perioada în care citeam foarte multe articole ale bloggerilor de pe nișa de parenting. Le citeam din plăcere, din curiozitate, din căutare de mine în noul rol de mamă. Fără să îmi dau seama, treptat am început să învăț lucruri. Nu numai despre creșterea copiilor, dar și despre creșterea mea ca om. Mi-am schimbat perspective, am aflat despre subiecte la care nici nu mă gândisem până atunci. Uneori mă revoltam, anumite articole mi se păreau atac direct la persoana mea. 😀 Până am înțeles că fiecare are povestea lui, copilul și provocările lui.
Scrisul pe blog nu se face oricum
După ce am luat hotărârea decisivă și irevocabilă de a mă pune cu burta pe scris, am intrat în marea familie Digital Parents Talks și am început să înțeleg că treaba asta nu se face oricum. Știi? Textul acela pe care îl scrii nu este doar despre tine, trebuie să te gândești la mesajul pe care vrei să îl transmiți. Printre altele, scrisul pe blog înseamnă responsabilitate, informare și informație, onestitate, respect față de sine și față de cititori. Sunt anumite principii de la care nișa de parenting nu face rabat. Cel puțin oamenii pe care îi cunosc eu și pe care îi citesc. Veți vedea în majoritatea descrierilor că mulți își consideră blogul un copil, pe care îl cresc odată cu prichindeii din casă. Și se raportează la el așa cum fac și în cazul micuților.
Educație și implicare!
Obișnuită cu genul acesta de abordare, am avut impresia că la sesiunea de după amiază de la Webstock, cea la care am participat eu (sunt mai multe care se desfășoară în același timp), am cam dat piept cu reacțiunea. Am întâlnit partea mult prea comercializată, sclipicioasă și cosmetizată a activității și muncii de pe blog. Din care, să ne înțelegem, cred că majoritatea ne dorim ca la un moment dat să le plătim copiilor noștri măcar o prăjitură la cofetărie. Dar nu cu orice preț, nu scriind vulgar sau înjurând pe blog, nu scriind răutăți despre alții sau asociindu-ne cu oricine doar ca să iasă banul. Poate sunt subiectivă, dar cred cu tărie că bloggerii de pe nișa de parenting fac educație prin conținutul lor. Oamenii aceștia se implică! În comunitatea lor și în general. Fac campanii de strângere de fonduri, își donează ziua de naștere, mobilizează oamenii să ajute. Nu spun că pe alte nișe nu se întâmplă lucrurile acestea, dar mie mi se pare că aici ne formăm în spiritul acesta. Pentru o lume mai bună pentru copiii noștri, oricât de clișeizată ar părea afirmația..
Există loc sub Soare pentru toată lumea, trebuie doar să ți-l găsești!
Din punctul meu de vedere, fiecare nișă are specificul ei, la fel și publicul. Nu știu cât de bine este să le evaluăm în totalitate după aceleași criterii. Sunt unele unde monetizarea vine mai repede, altele unde e nevoie de câțiva ani de muncă susținută ca să fii luat în seamă. Ce alegi? Depinde foarte mult de ceea ce îți dorești și de relația pe care vei ajunge să o ai cu blogul tău și comunitatea din jurul lui. Cât de mult te identifici cu el, cât de mult poți să te arăți sau dimpotrivă, este doar un instrument. De care și tu și cititorii vă folosiți în funcție de nevoile fiecăruia.
Vineri se dă strigarea din nou!
La sfârșitul acestei săptămâni ne pregătim de o nouă zi maraton. Peste tot se vorbește despre Webstock și nimeni nu vrea să piardă această ediție aniversară. 10 ani în care comunitatea aceasta a crescut tot mai mult și devine tot mai vizibilă. Ca și anul trecut, pentru sesiunile de dimineață îmi pregătesc agenda și pixul. S-au anunțat vorbitori de seamă:
09:00 – 11:00 Inspiration Session
Moderator:
Cristina Bazavan – Jurnalist, BAZAVAN.RO
Evenimentul va fi transmis și live pe internet, iar programul complet îl puteți găsiți aici.
Eu abia aștept să petrec ziua în compania oamenilor pe care nu i-am văzut prea des în ultima vreme și, de ce nu, să întâlnesc și să cunosc unii noi. Merg cu mintea și urechile deschise. Restul este în inima mea, ceva mai clar decât anul trecut. Crește, se dezvoltă, se definește și are nevoie de toate experiențele pe care i le pot oferi. 😉
Dacă ţi-a plăcut articolul pe care tocmai l-ai citit şi ai vrea să prinzi de veste imediat ce se publică următorul, te invit să urmăreşti şi pagina de Facebook a blogului.
Comments